Gå til hovedinnhold

Oppgang i vente. Snuoperasjon på børsene i USA og Asia i går kveld og i natt. Oljeprisen igjen over 75 dollar per fat

Fredagens børsnedtur ble reversert i sin helhet mandag, da investorene plutselig fant ut at høyere renter kan være positivt for aksjemarkedene på litt lengre sikt.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,6%, eller innenfor intervallet [0,4, 0,8]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte mandag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 1,3 prosent i snitt i går.

Fredagens børsnedtur ble reversert i sin helhet mandag, da investorene plutselig fant ut at høyere renter kan være positivt for aksjemarkedene på litt lengre sikt. Dette er i tråd med våre bemerkninger de siste dagene, at høyere renter isolert sett er negativt for aksjer, men gitt at økonomien blir større på sikt vil dette oppveie for de negative effektene. Det var de sykliske aksjene som ledet an i går, derfor gjorde Dow Jones Industrial Average det best med en oppgang på 1,8 prosent. S&P 500 og Nasdaq Composite steg henholdsvis 1,4 -og 0,8 prosent.

American Express (+4,3%), Boeing (+3,3%) og Chevron (+2,9%) ledet an blant selskapene som inngår i Dow 30 indeksen.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 0,2 prosent i snitt tirsdag morgen.

Den japanske børsen falt kraftig mandag, men allerede dagen derpå snudde pilene opp igjen. Investorene i Asia gjorde med andre ord som sine amerikanske kollegaer gjorde i går kveld, da de sendte alle indeksene i region opp i natt. Det er naturlig å anta at den positive stemningen i USA og Asia vil smitte over på børsene i Europa i dag. Industrisektoren, samt Materialer og Energi ledet an, mens telekom sektoren var eneste sektor som endte i rødt.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 75 dollar per fat, opp 0,8 prosent fra mandagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,59, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,49 og 2,12 prosent.

Forhandlingene om en ny atomavtale mellom USA og Iran har blitt ytterligere utsatt grunnet nylig gjennomført presidentvalg i Iran. En eventuell avtale mellom partene vil medføre opphevelse av eksisterende økonomiske sanksjoner ovenfor Iran. Iran vil ifølge eksperter, kunne øke sin samlede oljeeksport med rundt en millioner fat per dag, dersom en avtale blir signert. Det er for øvrig ventet at partene vil komme frem til en løsning på ett eller annet tidspunkt. Som tidligere påpekt er det naturlig å anta at Iran vil gi mer og mer etter i forhandlingene i takt med stigende oljepris.

De lange rentene i USA har steget noe det siste døgnet, men er fremdeles et godt stykke unna nivåene fra i vinter. Det er viktig å være klar over at rentene med lang løpetid holdes kunstig nede grunnet Feds pågående pengetrykking (kvantitative lettelser). Dvs. når de kvantitative lettelsene opphører vil de lange rentene igjen slippes fri.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer