Gå til hovedinnhold

Oppgang i vente. Nye rekorder på Wall Street etter rentebeskjed. Positivt driv på børsene i Asia i natt

Alle indeksene i Asia steg torsdag, takket være gårsdagens rentebeskjed fra USA. Det er naturlig å anta at den positive stemningen i USA og Asia vil smitte over til Europa i dag.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,5%, eller innenfor intervallet [0,3, 0,7]%. Selskaper i fokus; KAHOT, DNO, ISS, KOJAMO, TYRES, OUT1V (resultater)

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte onsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 0,7 prosent i snitt i går.

Den amerikanske sentralbanken bidro til nye børsrekorder på Wall Street onsdag, da de valgte å holde å holde fast ved sin null-rente politikk etter endt møte i går. Sentralbanken i USA fremhevet at den økonomiske gjeninnhentingen etter pandemien har vært god. I tillegg anser de fremdeles ikke den “høye” inflasjonen som et problem som må adresseres på kort sikt. Mao. de forventer at dagens inflasjonspress, som for øvrig har vart litt lengre enn tidligere antatt, vil dempe seg på mellomlang sikt, eller når dagens verdikjede problemer sløser seg opp. Når det er sagt, den pågående pengetrykkingen, eller det som på fagspråket kalles de kvantitative lettelsene, skal nå gradvis reduseres de kommende månedene. 10-års renten i USA spratt over 1,6 prosent på meldingen knyttet til pengetrykkingen, mens 30-års renten passerte to prosent.

Både S&P 500, NASDAQ indeksene og Dow Jones Industrial Average stengte i ny all-time high i går. FMC (+12,6%), Centene (+6,6%) og Weyerhaeuser (+5,9%) toppet vinnerlistene blant selskapene som inngår i S6P 500 indeksen, mens Activision Blizzard (-14,1%), Charles River Laboratories (-10,2%) og Paycom Software (-7,4%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 0,6 prosent i snitt torsdag morgen.

Alle indeksene i Asia steg torsdag, takket være gårsdagens rentebeskjed fra USA. Det er naturlig å anta at den positive stemningen både i USA i går kveld, og Asia i natt, vil smitte over til Europa i dag. I morgen derimot, blir det en ny spennende dag for investorene, da “månedens viktigste” nøkkeltall, de amerikanske jobbtallene (US Non-Farm Payrolls) slippes. Arbeidsledigheten i USA har kommet ned på nivåer som i en normal situasjon, skulle tilsi høyere styringsrente, men usikkerheten er fortsatt stor grunnet strukturelle svakheter i arbeidsmarkedet i kjølvannet av pandemien.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 81,4 dollar per fat, ned -0,7 prosent fra onsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,51, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,59 og 2,02 prosent.

I dag er det duket for toppmøte i OPEC, der medlemmene skal bestemme seg for hvorvidt de skal øke den daglige produksjonen med mer enn de planlagte 400 000 fatene den neste måneden. Presset for å gjøre nettopp det er stort, spesielt fra oljeavhengige land som USA, Kina og India. Oljeprisen har for øvrig kommet ned en god del det siste døgnet, dog det skyldes meldinger om at Iran skal være villig til å starte forhandlingene om en ny atom-avtale igjen. Iran er en av de store oljenasjonene i verden, men har lenge vært utestengt fra det åpne markedet pga. tidligere avtalebrudd knyttet til sitt atomprogram. Skulle iransk olje igjen komme på markedet vil dette naturlig nok dempe presset i det globale energimarkedet.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.11.2021 08:57

Eksempler på “strukturelle svakheter” i arbeidsmarkedet?