Gå til hovedinnhold

Oppgang i vente. Ingen tegn til panikk i Asia etter fredagens globale børsfall. Oljeprisen opp fire prosent.

Børsene i Asia endte ned mandag, etter å ha falt kraftig fredag. Når det er sagt, det var få tegn til panikk blant investorene, som nok en gang favoriserte de kinesiske børsene.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 1%, eller innenfor intervallet [0,8, 1,2]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte fredag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -2,3 prosent i snitt i går.

Panikken spredte seg blant verdens investorer fredag, etter at Verdens helseorganisasjon varslet om en ny virusvariant (omicron). Både S&P 500 (-2,3%), Nasdaq Composite (-2,2%) og Dow Jones Industrial Average (-2,5%) falt tungt, i likhet med råvarer og renter. Hvorvidt den nye virusvarianten er farligere enn de andre variantene er ennå ikke sikkert. Når det er sagt, Moderna (+20,6%), en av de store vaksineprodusentene har signalisert at de kan ha en tilpasset covid-vaksine klar allerede tidlig neste år. Reiselivsselskapene var for øvrig blant selskapene som ble hardest rammet fredag, da en rekke land hasteinnførte reiserestriksjoner (innreiseforbud) for å hindre større spredning.

Vaksineprodusentene Moderna (+20,6%), Pfizer (+6,1%) og Clorox (+3,7%) toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens cruiseselskapene Royal Caribbean Cruises (-13,2%), Norwegian Cruise Line (-11,4%) og Carnival (-11%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -1,1 prosent i snitt mandag morgen.

Børsene i Asia endte ned mandag, etter å ha falt kraftig fredag. Når det er sagt, det var få tegn til panikk blant investorene, som nok en gang favoriserte de kinesiske børsene. Dvs. Shanghai CSI 300 falt bare 0,5 prosent mandag, mens hovedindeksen i Japan, Nikkei 225, falt 1,6 prosent. Kinesiske myndigheter har hatt en vesentlig strengere holding til smitte det siste halvannet året enn de fleste andre, noe som kan tenkes være fordelaktig i disse dager. Selv om alle delsektorer i Asia falt, klarte teknologi (-0,2%) og energi (-0,1%), de to mest sensitive sektorene, seg best. Med sensitive sektorer menes sektorer som mer eller mindre følger utviklingen i verdensøkonomien. Defensive sektorer (helse, konsumvarer og forsyning) klarer seg som oftest best når utsiktene i økonomien svikter.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 75,5 dollar per fat, opp 0,2 prosent fra fredagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 9,03, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,52 og 1,86 prosent.

Oljeprisen falt som en sten etter meldingene om den nye virusvarianten fredag, noe som i sin tur sendte dollarkursen til værs. Brent-oljen stengte rundt 72 dollar, men har hentet seg noe inn i løpet av helgen. Gitt at reiseaktiviteten verden over, vil reduseres på kort sikt så vil også etterspørselen etter olje gjøre det. Denne uken skal OPEC landene og Russland (OPEC+) bestemme seg for nye produskjonskvoter, dog det vil overraske mange om de ikke gjør retrett fra eksisterende plan om økning. De lange rentene, som mer eller midre går i takt med vekst -og inflasjonsforventningene i verdensøkonomien, falt også betydelig på virusfrykten.

Investorpresentasjon og Q&A med MPC Container Ships

CEO i MPC Container Ships, Constantin Baack, har tatt en prat med vår analytiker Roger Berntsen. MPC Container Ships er en av verdens største eiere av containership som er skreddersydd for interregionale handelsruter. Selskapet opererer (per utgangen av 3. kvartal 2021) hele 75 skip, hvorav 67 er heleide og 8 drives i et joint venture. I sendingen får du blant annet høre mer om utsiktene for 2022, selskapets utbyttepolitikk, og hvordan de prioriterer fremover. Det blir også fokus på Q3-tallene de nylig leverte, samt hvilke utfordringer og muligheter de ser for seg i tiden fremover. Se videoen fra møtet her.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.11.2021 08:21

Oljeprisen opp kun 0,2% må vel være en stor «skriveleif»?