Oppdatering kl 15.51: Når har flertallet rett?

OPPDATERING kl 12.49I et marked som svinger mye, vil det lønne seg å være “contrarian”. Det betyr å kjøpe når andre selger, og selge når andre kjøper. I et slikt scenario, skal man tørre å handle mot strømmen. Svingningene vil hjelpe deg, og faren for at mange er forvirret og således handler irrasjonelt er stor.

Utfordringen kommer når økonomien er på bedringens vei, og volatiliteten faller. VIX indeksen er på det laveste punktet på fem år. Mange lar seg friste til å bli negative til markedet og spår derfor at vi har “steget for mye” eller “er nær en topp”. Problemet er at VIX indeksen har vært fallende siden en spike i 2011, og kan fortsette videre ned lengre enn du klarer å holde en short. I tillegg må man huske at det er i markedet som stiger jevnt og trutt man tjener penger, rett og slett fordi risikoen er lavere, og sjansen for å bomme blir mindre. Jeg tipper de fleste ble vettskremte under krisen i 2008, da børsen slo sikksakk annehver dag med 1-4% svinginger. Nå kan man faktisk kjøpe noe man har tro på, og få betalt deretter, uten å bli fintet ut av volatiliteten. Den eneste trusselen er egentlig sin egen tankegang, og behovet for å være superhelten som traff en toppformasjon man egentlig ikke hadde noen forutsetning for å spå.

Av alle problemer man skaper seg selv i aksjemarkedet, bør man ikke være for kritisk eller nervøs under store og lange bevegelser. Noen ganger har faktisk flertallet rett!

OPPDATERING Kl 15.51: Ikke overraskende er YARA sterkeste aksjen på OBX listen i dag, og det er kun 5 kroner igjen til 300 kroner. De som tok tak i aksjen ved årskifte har snart fått +10% avkastning. Det er tre ganger så mye som totalmarkedet i samme periode.

Norwegian falt videre i dag, og skulle jeg anslå bakgrunnen er det nok en kombinasjon av flere årsaker. Krangel med fagforeningene, der de truer med internasjonal kamp. Mulig forsinkelse av Dreamliner og høyere oljepris. I tillegg har aksjen steget mye i høst. Når det er sagt er selskapet i en unik posisjon, og tjener godt med penger. Kortdistanse er en melkeku, og kommer til å kaste mer av seg i år enn noen gang tidligere. Her skal man snart gjøre klar kjøpsknappen, for dette eventyret er langt fra over. Hva hvis de plutselig annonserer utflagging til en billigere base? Inntektene fortsetter å øke, men de kan kutte kostnadene ytterligere. Da ser vi 200 kroner ++ på aksjen!

NAUR har vært tung i dag, til tross for en gjenopphenting de siste timene. Jeg håper det ikke går rykter om en ny emisjon eller lignende, jeg har ikke hørt noe, men det har vært spekulert tidligere om de trenger en finansieringsrunde til. Swedbank First gjentar kursmål 9 kroner i dag. Tallene kommer 12. Februar.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer