Oljeprisen og Oslo Børs

Oljeprisen er nå rundt det høyeste nivået siden boomen i 2014 og har i hovedsak vært drevet av forlengelse av OPEC-avtalen og synkende lagre. Synonymt med oppgangen i oljeprisen har Oslo Børs med Statoil i førersetet nådd nye all-time high nivåer flere ganger. Statoil har redusert kostnadsnivået betydelig under oljenedturen og det kan vise seg å gi en positiv effekt på fortjenesten med stigende oljepris. Analytikere fra blant annet Pareto Securities og Danske Bank virker samstemte på at med dagens oljepris vil Statoil levere ATH på kontantstrøm i 2018, noe som tilsvarer rundt 6,5 milliarder dollar. Dette er igjen positivt for hovedindeksen da børsens anker ikke blir drevet ubegrunnet. Det kunne ha vært en risikofaktor i henhold til dagens nivåer.

Flere operatørselskaper som Aker BP øker investeringsprogrammene sine betydelig for 2018. Dette vil gi positive ringvirkninger på Oslo Børs og kan gi bedre inntjening til oljeservice-selskapene som arbeider på norsk sokkel. Innen oljeservice er det flere selskaper som har hatt en restrukturering og vil reprises ved en stigende oljepris, dette er en betydelig mengde selskaper slik at det vil være med å styrke/stabilisere hovedindeksen ved andre faktorer som kan oppstå ved en utelukkende stabil oljepris. Av SMB-selskapene innen sektoren vil det være størst potensiell oppside i de som har redusert kostnader og vinner kontrakter som følge av økte investeringer, men dette vil gjenspeiles minimalt på hovedindeksen utenom at det øker interessen for Oslo Børs generelt.

Det kan virke som det er en stim av optimisme rundt oljeprisen generelt og globalt da investeringer øker og ikke minst OPEC-kartellet kommer til enighet. Når et av medlemslandene som er godt representert i kartellet i nær framtid skal gjennomføre noe som kan vise seg å bli tidenes største notering, nemlig landets flaggskip <<Saudi Aramco>>, er det naturlig å anta at deres interesser ligger i en høy oljepris frem mot noteringen. For Norge sin del vil det avgjørende tidspunktet for starten på en <<ny oljealder>> være når elefantfeltet ”Johan Sverdrup” sparkes i gang sent 2019. La oss håpe optimismen varer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer