Kl 15.17: Oljefondet + sommersesongen!

Det norske oljefondet er tredje størst i nominell verdi, kun slått av Kina og Emiratene. Deler vi det på antall innbyggere, ligger vi desidert høyest i verden. Da er det faktisk rart at befolkningen ikke blir tilgodesett med større tiltak innen infrastruktur, skoler, sykehus osv. Når det er sagt har vi sikret fremtidens pensjoner, og således kanskje slipper massive kutt i utbetalingene eller økte skatter i fremtiden. Det er uansett leit å bruke penger på “forbruk”, i form av løpende kostnader. Sammenlign det med privatøkonomi. Lever man fra lønnslipp til lønnslipp og alle pengene går til løpende utgifter, er det vanskelig å gjøre større kapitalinvesteringer eller innkjøp. En kapitalist bruker mye mindre andel av pengene sine på forbruk og har i den derfor overskudd til å investere. Det er en priviligert situasjon å være i. Da er det ingen skam å ønske at Norge kan bli en god kapitalist, der man prioriterer investeringer for vekst, og ikke bare for å dekke løpende utgifter.

Det er ikke bare golfklubbene i Norge som sliter pga. sen start etter vinteren, men store næringer i hele Europa. Det har blitt en forrykning på minimum 6 uker på grunn av kulden. UK har hatt sin kaldeste Mars måned siden 1962, og Tyskland har hatt den nest kaldeste vinteren på 50 år.

Vedvarende kulde må ha hatt sin innvirkning på “sommersalg” av typen; sommerklær, motorsykler, karbriolet biler, iskremprodusenter, rosévin, solbriller, utegriller, utemøbler. Det er ikke de individuelle produktene som betyr noe, men at sesongene utløser nye innkjøp. Hva med f.eks oppstart av byggeprosjekter? der har sikkert vært mange forsinkelser. Spørsmålet er om det kan ha påvirket GDP veksten i første kvartal!?

Vi ligger en god prosent unna årsbeste på Oslo Børs, og jeg lurer på om det var mange som så den komme etter de siste ukenes uroligheter. Uansett er det viktig å være åpen til sinns og raskt innse hvis man har tatt feil. REC blåser høyere i dag, og der bommet jeg med et døgn. Jeg trodde ledelsens kommentar om utflating i underliggende priser ville sette fart på den allerede i går.

Nedsalget i SPU ble ingen stor suksess. Først måtte de redusere pris og volum men så handler aksjen i tillegg under salgsprisen. Det betyr at de ulike kjøperne som brukte til sammen 275 millioner kroner på SPU aksjer i går, ligger i tap.

OPPDATERING kl 15.17: Bedre enn ventet initial claims sender alle markeder høyere. Nå skal det sies at indeksene var på god vei i forkant, men gjorde en ekstra legg opp på de gode makrotallene.

RCL la frem kvartalstall, og holdt fast ved tidligere guiding for 2013. Aksjen steg 10 kroner umiddelbart, og utfordrer årsbeste. De vil også nyte godt av lavere oljepris, selv om denne har reboundet de siste dagene.

Oljeaksjene Statoil, Seadrill, AKSO og SUBC klatrer hardt i dag, og i retrospekt var dippen i oljeprisen og aksjene en kjempemulighet for å gå long. I et bullmarked som nå, skal man kjøpe aksjer når de er på salg, hvis man ikke er farget av et negativt syn. Min største synd er at jeg er negativ til oljeprisen på lang sikt, og da ser jeg naturligvis på slike nedsalg som bekreftelse på dette synet. Egg on my face.

Apple ligger $410 i pre-market, og nå er forrige kvartal historie. Husk at de har annonsert verdens største tilbakekjøpsprogram, og det betyr et bid under aksjen i overskuelig fremtid.

Hva skal man gjøre hvis man er underinvestert eller ikke eier aksjer akkurat nå? Problemet er at bevegelsen allerede har skjedd, og gode makrotall er sluppet, noe som gjør det vanskeligere å hoppe på toget. Jeg ville avventet, men nå har jeg allerede gått glipp av oppturen. Kjøp heller aksjer hvis børsen tar seg en pustepause i morgen eller mandag. Neste uke blir en kort en pga. 1 mai, og inneklemte dager kan skape muligheter.

 

 

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
25.04.2013 13:30

Større tiltak innen infrastruktur, skole og sykehus? Da må du fortelle hvem som skal få mindre. Nå er skolene et kommunalt anliggende, og er det noen som har fått penger kastet etter seg de siste 8 årene + tatt opp uanstendig mye gjeld, så er det kommunene. Så for skolenes del er tydeligvis ikke mengden penger avgjørende. Infrastruktur brukes det mye mer penger på nå enn før, men spørsmålet er vel om pengene kunne vært benyttet bedre enn det de blir gjort i dag om politikerne var villige til å satse på større, men færre prosjekter og man i større… Les mer »