Gå til hovedinnhold

Oljeaksjene som lokker flest investorer

Oljeprisen steg kraftig på mandag etter helgens uventede droneangrep mot det Saudiarabiske oljefeltet. WTI-oljen (West Texas Intermediate crude) ble handlet opp over 10 % til over 60 dollar per fat. Dette innebærer den største daglige oppgangen for oljen på over tre år. Brent-oljen ble samtidig handlet opp over 8 % til 67 dollar per fat. Selv om det ble en viss nedgang for oljeprisen på tirsdag er det fortsatt urolig i oljemarkedet.

Hos oss har det gitt utslag i handelen, og betydelig flere kunder enn vanlig har handlet aksjer og instrumenter med eksponering mot olje så langt denne uken.

Omsetning i Lundin Petroleum opp 664 %

Målt i omsetning så står Lundin Petroleum og Africa Oil for de største økningene i handel i løpet av mandagen, sammenlignet med en vanlig handelsdag. Handelen i Lundin Petroleum økte med hele 664 %.

Oljeselskapene med flest eiere

Når det kommer til antall nye aksjonærer i oljeselskapene er det hovedsakelig Equinor og Lundin Petroleum som tiltrekker seg flest nye eiere etter angrepet i Saudi-Arabia.

SelskapTotalt antall eiere*Kursutvikling 3 år
EQUINOR ASA1318842%
DNO ASA362477%
LUNDIN PETROLEUM4387112%
AFRICA OIL3771-29%
Maha Energy AB A2887307%
ENQUEST2329-6%
Tethys Oil118555%
SHAMARAN PETROLEUM1184

*Eiere per 17/09/19

63 % av kundene er posisjonert for oljeoppgang

I tillegg til å investere direkte i oljeaksjer er det flere måter å posisjonere seg for opp- eller nedgang i oljen på. Blant annet gjennom børshandlede produkter som Bull & Bear, Mini Futures, og warranter. Tallene vi har tilgjengelige viser at det nå er 63 % som er posisjonert for en stigende oljepris, som er en nedgang fra 80 % ved begynnelsen av året.

Long vs. Short brent olje

Årsaker til prisoppgangen

Den underliggende årsaken til den plutselige oppgangen i olje er lørdagens angrep på Saudi-Arabias oljefelt Abqai og Khurais. Før angrepet tilførte oljefeltet markedet omkring 5,7 millioner fat olje per dag, noe som utgjør mer enn 5 % av verdens globale daglige produksjon.

Les innlegget investeringsøkonomen vår skrev om hendelsen: Droneangrep på Saudi-Aramco – Hva er konsekvensene?

USA åpner oljereserve (SPR) for første gang siden 2011

Den amerikanske presidenten Donald Trump gikk ut på Twitter og meddelte at han har åpnet for å bruke av de amerikanske oljereservene (SPR, Strategic Petroleum Reserve) om det er behov for å opprettholde tilbudet på markedet.

Den amerikanske energimyndigheten har også meldt at 630 millioner fat olje fra SPR kommer til å bli tilgjengelig for å motvirke de forstyrrelsene markedet har opplevd som følge av angrep mot Saudi Arabia. Forrige gang SPR ble åpnet for markedet var i 2011 i forbindelse med uroligheten i Libya.

Risiko for eskalering – «We are locked and loaded» – Donald Trump

Sannsynligheten for en ytterligere eskalering av konflikten som også involverer USA kan potensielt drive oljeprisen enda høyere. Etter angrepet indikerte Trump at USA var klare og at et militært angrep kunne være aktuelt. USA har allerede pekt ut Iran som de som står bak angrepene, men regjeringsmedlemmer fra Theran benekter dette.

Spenningen mellom USA og Iran var allerede høy i forkant av situasjonen, etter at USA i 2018 trakk seg fra atomavtalen med Iran og innførte nye sanksjoner mot landet.

Forstå risikoen

På den nye siden vår kan du enkelt filtrere ut de underliggende produktene du ønsker å kjøpe, og hvilken retning du ønsker å eksponere deg for. Når du handler sertifikater så er det viktig at du setter deg ordentlig inn produktet og forstår risikoen en slik investering innebærer. Det er viktig at du kjenner til begreper som finansieringsnivå, gearing, spread, stop loss og risikobuffer. Sett deg inn i Nordnet Markets på landingssiden eller bruk opplæringsmateriellet om Nordnet Markets som er tilgjengelig på bloggen.

Er du eksponert mot olje?

Del gjerne hvilke oljeeksponerte investeringer du har i porteføljen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.09.2019 10:45

Er ganske eksponert mot olje, gjennom Equinor, Aker BP og Aker. I tillegg har jeg Nordnet superfond Norge, hvor mye er plassert i Equinor – siden den skal følge Oslo børs.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
23.09.2019 16:25

Interessant å høre Vidar! Det blir spennende å følge sektoren i tiden som kommer. Lykke til videre med investeringene!