Olje og laks i fokus på flat Oslo Børs

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

08-Aug-2017

  • Oslo uendret på 742,6 poeng
  • Brent +30 cent til $52,6/fat
  • Variabel utvikling i oljesektoren
  • Forsatt svakt i sjømat

OSLO, 8 aug (Reuters) – Oslo Børs tikket videre opp til ny historisk toppnotering tirsdag morgen drevet av en oljepris som ser ut til å ha stabilisert seg på oppsiden av 50-tallet, men faller noe tilbake og handles uendret etter drøyt tre timers handel.

Hovedindeksen vaker for øyeblikket rundt 742,6 poeng, opp marginale 0,04 prosent fra start, mens nordsjøoljen handles for 52,7 dollar fatet, opp 30 cent fra start men om lag 60 cent høyere enn ved stengetid i Oslo mandag.

Saudi Arabia bekrefter overfor Reuters at landet vil kutte oljesalget i september med minst 520.000 fat per dag i tråd med avtalen OPEC-landene imellom.

Dette bidrar til å holde oljeprisen stabil til tross for økt produksjon fra land som USA og Libya.

De oljerelaterte aksjene på Oslo Børs beveger seg i noe ulik retning, med StatoilSTL.OL blant taperne etter fall på 0,5 prosent til 149,8 kroner aksjen. I motsatt ende stiger PGSPGS.OL og Aker BPAKERBP.OL med henholdsvis 1,7 og 0,5 prosent.

Sjømataksjene har fått mye oppmerksomhet i starten av uken etter at Nordea mandag uttalte at meglerhuset ser en markant nedsiderisiko i sektoren grunnet høyere slaktevolumer og lavere priser fremover.

Etter en tung mandag fortsetter flere av sjømataksjene ned tirsdag formiddag. Svakest er Grieg SeafoodGSFO.OL med en nedgang på 1,6 prosent til 66,2 kroner aksjen, mens Marine HarvestMHG.OL og BakkafrostBAKKA.OL faller mellom 1 og 1,5 prosent.

Bedre går det imidlertid for Norway Royal SalmonNRSM.OL og SalmarSALM.OL som stiger henholdsvis 0,7 og 0,3 prosent.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets benyttet store deler av sin markedsoppdatering tirsdag på å argumentere for sitt fortsatt positive syn på sjømatsektoren.

– Vår hovedbegrunnelse er at tilbudsveksten i år kommer til å være på 2-3 prosent, mens etterspørselsveksten sannsynligvis vil være i området 7-7,5 prosent.

– Basert på historikken så vil prisene stige når tilbudsveksten er så mye lavere enn etterspørselsveksten, forklarer Tunaal.

– Tilbudsveksten vil være langt lavere enn etterspørselsveksten både i år og neste år og derfor klarer ikke vi å se for oss at det skal bli noe stort aggregert prisfall hverken i år eller neste år, sier han videre.

Tunaal understreker imidlertid at også DNB venter lavere laksepriser de neste månedene, men at dette er helt normale svingninger i markedet.

– Alle som følger med vet at prisene i august og september er de laveste i året, noe som først og fremst skyldes vekstforholdene til laks. De vokser bra om sommeren og er slakteklare tidlig på høsten. Derfor vil det være litt fallende priser noen uker fremover.

– Prisene har vært høyere i 2017 enn i 2016 og vi forventer at det skal normalisere seg utover høsten. Men det kommer til å være fallende priser nå. Men når høstprisfallet er over, sånn cirka i uke 37 eller 38, så er normalsituasjonen at vi får stigende priser frem mot jul, sier Tunaal.

(Reporting by Joachim Dagenborg, editing by Camilla Knudsen)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
24.10.2017 19:19

Hva er grunnen til at Norway Royal Salmons aksjeverdi stiger så kraftig fra midten av juli til starten av september? Hva er årsaken til at det avtar fra 6. september?