Gå til hovedinnhold

Øker risiko: -Vi har ikke høydeskrekke! Porteføljeoppdatering Uke 6

Vi må ikke lengere tilbake enn en uke før Oslo Børs var preget av store uroligheter. Mutasjonsvariantens utbrudd sendte det norske markedet nedover, mens ukens nyheter fra blant annet Israel har gitt verden et styrket håp på normalisering. Sentimentet i markedet framstår, etter vårt syn, slik at positive nyheter som styrker håpet veier langt tyngre enn kortsiktige negative nyheter.

Vi må ikke lengere tilbake enn en uke før Oslo Børs var preget av store uroligheter. Mutasjonsvariantens utbrudd sendte det norske markedet nedover, mens ukens nyheter fra blant annet Israel har gitt verden et styrket håp på normalisering. Sentimentet i markedet framstår, etter vårt syn, slik at positive nyheter som styrker håpet veier langt tyngre enn kortsiktige negative nyheter. Frykten har ikke stoppet børsen fra å nå nye høyder

Nye høyder, på tide å sikre seg?

Inntrykket man får av flere småinvestorer og andre større aktører er at man burde selge og øke cash beholdningen. Hvordan kan markedet være nær All-Time-High når den underliggende økonomien er så svak? Et av svarene ligger nok i den lave renta. I USA er det ventet at utlånsrenten vil holde seg på null fram til et sted mellom siste halvdel av 2022 til første halvdel 2023. En drastisk stigning er usannsynlig. Det er riktignok ventet at Norge vil kunne heve renta noe før andre land. Oppsummert er allikevel renta over de neste 5-6 årene ventet å være svært lav. Dette vil presse de aktørene som ønsker en avkastning til å ta risiko. Således vil en høy prising av aksjer kunne forsvares.

Det som også er lurt å ha i bakhodet er også hva som utløser en heving i renta. Det er klart at sentralbankene vil måtte se en bedring i økonomien før en heving iverksettes. Nyhetene vil til en vis grad avveie hverandre og vi frykter ikke en heving i det lange løp. Vi har ikke høydeskrekk, og ser fram de neste måneders utvikling.

Nye høyder, men Norge ligger fortsatt bak resten av verden

Til tross for at mange vil mene at Norge har klart seg særdeles bra gjennom pandemien reflekteres ikke dette igjennom aksjemarkedet. Hele verdensmarkedet har kommet raskere tilbake enn Norge, og etter vårt syn kan dette representere en noe underprising på OBX. Noe av forskjellen vil nok fortsatt måtte knyttes til oljemarkedet og utsiktene her. På en pris rett under 60 dollar er det allikevel momenter som minner om gamle tider.

Sammenligning av KLP AksjeVerden Indeks (Blå) og Oslo Børs (Gull) siste 3 årene.

Det oljeprisen derimot ikke nødevendigvis reflekterer er en del uavklarte momenter. Selv om forbruket er på vei tilbake er det en del spørsmål på tilbudssiden. Hvordan stiller Biden seg til Iran og Venezuela? Hvor hardt blir investeringer i skiferoljen i USA rammet? Og ikke minst, endrer den siste prisutviklingen OPEC sitt syn? Avklaring på disse spørsmålene vil gi en indikasjon på hvor vi er på vei, men utfallet er på ingen måter åpenbart.

Vår portefølje:

Grønne investering og Green New Deal?

Ettersom demokratene vinner et knapt flertall i senatet øker sjansene betraktelig for en storstilt grønn støttepakke. Det er nå god grunn til anta en større handlekraft enn ved for eksempel Obama. Obama slet med å få flertall i senatet, og flere av seierne hans kom gjennom domstolen. Riktignok kreves det at absolutt alle demokratenes seter samles om pakken, men det er nok god grunn til å være optimistisk.

For våre grønne aksjer venter vi nok ikke en rask eller direkte innvirkning men psykologisk vil prisingen sannsynligvis øke.

Borregaard: Et solid 2020 og nye høyder

En selskap som tjener godt med penger, og med veldig grønne tendensen er Borregaard. Borregaard er et av de få industriselskapene i Norge som ikke har blitt rammet noe særlig av hverken handelskrig, corona eller lave råvarepriser. Nedsiderisikoen er etter vårt syn svært lav, og vi ser potensial til at selskapet kan prises til langt mer enn dagens 168 kroner aksjen.

Når man på selskapets 2020 vil man vanskelig kunne skille dette året fra andre. Etterspørselen etter selskapets alternative produkter til plast og grønne produktportefølje er solid, også i et annerledes 2020.

Videre har vi Magnora og VOW ASA som være grønne investeringer.

Magnora er en nykommer innenfor havvind med store ambisjoner. Selskapet har nylig hentet 120 millioner kroner i en rettet emisjon og klart å gjøre dette på en kurs svært nærme det den handles for. Dette sier noe om viljen til å investere i havvind. Emisjonen skal gå til nye investering. På lengere sikt ser vi også for oss at selskapet vil kunne vurdere å trekke seg ut av sin oljevirksomhet til fordel for sine grønne investeringer. Dette er blant annet gjort av Ørsted i Danmark, og gjør at mange flere grønne fond kan ta del i selskapet. Det er allikevel et selskap som svinger mye og med en del risiko.

Flere havvindaksjer er i “vinden”. Har Magnora gått noe under radaren? Bildet er ikke relatert til Magnora sin virksomhet.

VOW er også i ilden om dagen og har inngått en intensjonsavtale med Elkem. Det framgår at dette vil skje med datterselskapet VOW Industries og planen er at dette skal skje på det kommende anlegget på Follum. Samtidig har VOW også fått en ny kontrakt fra cruisebransjen hvor selskapet skal levere “to avanserte avløpsvannrensesystemer”. Vi vil igjen framheve selskapets diverse sektorer som dens styrke. Vi mener også at selskapets industriambisjoner kanskje har gått noe under radaren. Det er allikevel et selskap det er vanskelig å sette en prislapp på, men selskapet har vist gode evner til å finne nye måter å tjene penger på.

XXL: Corona stopper ikke retailkjempen!

Selskapet har igjen levert svært gode tall i årets fjerde og siste kvartal. Til tross for strenge nedstenginger i Østerrike har selskapet levert svært godt på det norske markedet. I Q4 trekker også selskapet frem netthandel som et viktig segment. I det lange løpet, mener vi at blir netthandel et viktig segment å satser på og selskapet er opp 100% på e-handel YoY (Januar). Dette gjør at vi i Børsgruppen UiA også mener at selskapet er en long term case, også utenfor konkurransen.

Videre framgår det i Q4-rapporten at i “januar var salgsveksten rundt 50 prosent på tvers av alle nordiske segmenter”. Mye snø rundt om i hele Norge, sammen med begrensinger som følge av COVID-19, mener vi er en perfekt kombinasjon for XXL. Vi har også bemerket oss trykket i skiløyper og inne på enkelte av XXL sine lokaler og mener at omstendighetene for et solid Q1 er til stedet.

Fra topp høyre: Johannes Plassen, Jim Reed Hovland, Daniel Lindestad, Amund Risa Fylling, Even Kvalfoss, Marco Jenssveen Carrea, Just Øverby

Med denne artikkelen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefaling eller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Tidshorisonten for våre vurderinger er ca. 5 mnd. fra denne artikkelen er skrevet. Porteføljen vår er en del av Nordnet’s Skoleduell, som er en konkurranse som varer fra midten av september til slutten av mai, hvert år.

Skrevet av:

Johannes Plassen

Børsgruppen UiA

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer