Øke eller redusere risiko på en enkel måte

Det fins flere måter å øke eller redusere risiko på enn ved å gå ut og inn av markedet med din portefølje. Mange har hørt om derivater, men færre vet hva dette egentlig er. Profesjonelle investorer bruker ofte ulike former for derivater som en naturlig del av sin porteføljestyring. Det kan du også, og brukt riktig kan det gi betydelige fordeler. Her får du en kort og enkelt innføring.

Hva er derivater?

Derivater er ganske enkelt verdipapirer som har en verdiutvikling som avhenger av verdien på et annet verdipapir, en indeks eller en råvare. De vanligste derivatene har historisk vært kjøps- og salgsopsjoner, samt futures. Nå fins det imidlertid en hel rekke andre typer derivater, som vi har gruppert under navnet «Tradingprodukter».

Denne videoen gir en kort innføring:

Praktisk eksempel

Her fortsettes det med et praktisk eksempel på kjøpsopsjoner på Statoil, samt et eksempel på andre tradingprodukter som er knyttet til samme verdipapir:

Start i det små

Mitt klare råd er å lære seg det grunnleggende først, og å prøve med små beløp inntil du er sikker på hva du driver med. Avanserte handelsstrategier i opsjoner er mulig og interessant (det fins tradere som bare driver med dette), men det fordrer en betyelig kunnskap som best bygges opp over tid. Husk at i motsetning til med aksjer kan man ikke bare legge derivater i “skuffen” og vente til de kommer opp igjen. Dette er produkter for de som er aktive i markedet, og vet hva slags veddemål man tar.

Det enkle er ofte det beste, og brukt riktig kan man ta interessante posisjoner med mindre kapitalbinding enn aksjer. Selv benytter jeg opsjoner til å ta rene veddemål på om en indeks eller aksje skal opp eller ned. Dette vises også i videoen over. Tror man eksempelvis Statoil skal opp kan man kjøpe 1000 aksjer til 150 kroner for 150.000 og ha f.eks. 10 kroner stopp-loss. Du risikerer da 10.000 kroner, og binder opp 150.000 i kapital.

Alternativt kan man kjøpe 600 stk i tradingproduktet B LONGSTL K CZK for 10.000 kroner. Dette produktet har et bortfallsnivå på 136,59, noe som betyr at om Statoil faller under dette nivået taper du dine 10.000 kroner. Du tar med andre ord omtrent samme type risiko som ved kjøp av aksjene, men binder mye mindre kapital*.

Før du går i gang

Som nevnt i videoen er det svært viktig at du setter deg inn i hvordan handel med futures (og andre derivater) fungerer før du eventuelt prøver deg på det. Risikokontroll er helt avgjørende, men brukt riktig er dette veldig interessante instrumenter.

Vil du handle opsjoner og futures på Nordnet må du ha en Aksje- og fondskonto samt sende oss signert derivathandelsavtale og belåningsavtale. Det fulle avtaleverket finner du på dine kontosider. Kontakt kundeservice ved spørsmål. For handelstekniske spørsmål kan også Nordnets meglere kontaktes.

Tradingproduktene kan handles uten derivatavtaler, men i likhet med opsjoner og futures er dette verdipapirer der hele innsatsen kan gå tapt om man trår feil.

Under finner du en oversikt over over bokstavkoder på opsjoner og futures. Enkelt forklart kan man si at OBX4L550 betyr at det er en kjøpsopsjon som forfaller i desember 2014 (4L) på OBX-indeksen med innløsningskurs 550. Tilsvarende salgsopsjon på indeksen med forfall desember heter da OBX4X550.  Futuren for januar heter OBX5A.

Bokstaver-opsjoner-og-futures

Mer informasjon

Kilde for toppbildet er denne siden som forøvrig tar opp farene ved gearing.

*) I forrige uke var kursen i Statoil noe lavere, og man ville da fått 1000 stk i tradingproduktet med i underkant av 10 kr ned til barriære/stopp. Da var posisjonene tilnærmet helt like.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet

Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
6 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.12.2014 20:53

Takk for lærerike snutter. Kunne du laget flere hvor du forklarer opsjoner. Hvor du viser hvordan du kjøper en opsjon. Viser når du legger inn at du skal kjøpe en opsjon og antall og hvor mange det antallet tilsvarer i den bakomliggende aksjen. Hvor mye en kan tape. En kan vel ikke tape mer enn en har kjøpt opsjoner på. Hvordan blir de innløst, kan en selge før tiden er gått ut. Hva skjer om en ikke selger og lar tiden gå ut, når opsjonen er i pluss og i minus. Du sier du selv handler opsjoner og sånt. Lag… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
13.04.2017 00:09

Dette skulle gjerne jeg hatt svar på og. Har du funnet svar siden sist…?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
13.04.2017 12:28

Hei. Takk for kommentaren din. Vi skal ta med dette videre og se om vi får til en innføring i opsjoner på video 🙂 /Pernille

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
18.04.2017 14:20

Du kan forøvrig se på denne litt eldre varianten i mellomtiden: https://youtu.be/ebe1anG3QPY?list=PLNKOn6msz5SvnXPLpdFNtTktx85sWLSZD

Gjest
Gjest
24.07.2015 19:25

når man går inn på startsiden og velger derivater og så opsjoner er det en liten innledning, helt ok og grunnleggende men et sted sies det at kjøpsopsjoner gir en rett til å selge på et gitt tidspunkt, greit å rette dette. Ellers stusser litt på at man snakker om at kjøps og salgsopsjoner innløses innen et gitt tidsrom, i Norge er det vel tidspunkt til forskjell fra USA? bare en observasjon

Gjest
Gjest
17.01.2019 12:43

Hvis man har en kjøpsopsjon som er mye in the money og man ikke har nok likvide midler til å realisere den så blir den tvangssolgt sies det i en av presentasjonene. Men hvordan blir eventuel gevinst, omkostninger i forbindelse med dette fordelt ? Eks. kjøpsopsjon på statoil på kurs 130, kursen på innløsningsdag er 160, premie betalt er 8 kroner . D.v.s. gevinst er 22 NOK pr.aksje med fratrekk av omkostninger. Hvordan blir utfallet av dette hvis en ikke har midler til å innløse den ?