Gå til hovedinnhold

Obligasjoner hot – aksjer not!

Obligasjoner hot – aksjer not! Det er å lese i de fleste medier, og det snakkes om det i de fleste finanskretser. Året 2012 er også det virkelige gjennombruddet for obligasjonsfond hos privatpersoner. Langt flere har fått øyne opp for at det finnes mye imellom bankavkastning og aksjeavkastning, både med hensyn på risiko og hvor mange prosent du får på pengene dine i året. Et eksempel på dette er obligasjonsfond med ulik innretning og risiko. Carnegie lanserer nå et nytt fond som investerer i selskapsobligasjoner, Carnegie Corporate Bond, og i den forbindelse har vi tatt en prat med Stefan Ericson for å vite mer om selskapsobligasjoner og deres nye fond.

Hva er en selskapsobligasjon?

– Det er en måte for selskaper å låne penger på. Ved å kjøpe andeler i et obligasjonsfond låner du ut penger til selskapet. På den måten hjelper du bedrifter til å finansiere sin virksomhet, forskning og oppkjøp. Mer formelt er en selskapsobligasjon et gjeldsbevis utstedt av et selskap, bank eller annen institusjon for en bestemt varighet og en avtalt rente som skal betales.

Hvorfor investere i selskapsobligasjoner istedenfor aksjer?

– Personlig mener jeg selskapsobligasjoner er et komplement til aksjer, snarere enn et alternativ. Obligasjoner har normalt lavere risiko enn aksjer. Aksjer har høyere forventet avkastning, men også høyere risiko for turbulens.

Hva skjer med kursen på obligasjonslån om renten økes?

– Carnegie Corporate Bond investerer i lån med både flytende og fast rente, og er ikke nevneverdig påvirket av renteendringer.

Hvorfor skal jeg investere pengene mine i ditt fond?

– En forskjell fra andre fond er at vi vanligvis har et lavere risikonivå. Vi har en god spredning av risiko over de nordiske landene, med fokus på solide selskaper med sterke eiere. Fondets mål er å ha en god risikojustert avkastning, og vi tar sikte på fem prosent snittavkastning over tolv måneder. Så langt i år har imidlertid avkastningen vært dobbelt så høy, og siden starten i mai 2009 er avkastningen på over 30 prosent.

Har du mye penger i fondet selv?

– Jeg har mine pensjonspenger i fondet.

Hva mener dere med at man slipper valutarisikoen når obligasjonene er i andre valutaer?

– Fondet investerer i nordiske selskaper i flere ulike valutaer. Samtidig mener vi at valutabevegelser er en unødvendig risiko å utsette andelseierne for. For norske investorer sikrer vi derfor fondet i norske kroner. Igjen fordi vi ønsker at fondet skal ha lav risiko.

Mvh; Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer