Ny kikk på riggmarkedet

Ingen nye porteføljeendringer

Det nærmer seg slutten av skoleårets Nordnet-konkurranse, og vi lar porteføljen stå foreløpig uendret. Med en oljepris tikkende mot 80 dollar fatet er vi komfortable med å ha en betydelig oljeeksponering inn i de siste ukene av konkurransen. Både Aker Solutions, DNO, Questerre, RAK Petroleum og Spectrum vil (trolig) reagere positivt på en høyere oljepris. Som en følge av det solide oljesentimentet vil vi igjen ta en titt på riggmarkedet. I forrige riggkommentar, datert 23. november 2017, kommenterte vi den generelle markedsaktiviteten, samt enkelte betraktninger rundt de norske riggselskapene. I dette segmentet har det skjedd mye siden forrige kommentar, og vi velger dermed å ta opp tråden.

Fortsatt lav flåteutnyttelse

I november skrev vi om lav utnyttelsesgrad på den totale riggflåten og påfølgende lave dagrater. Til tross for at anbudsaktiviteten har tatt seg noe opp de siste månedene, ser vi fortsatt konturene av et svært svakt riggmarked. Innenfor de ulike riggsegmentene er det imidlertid enkelte lyspunkt, og vi kan blant annet trekke frem dypvannsriggene designet for tøffe værforhold som spesielt ettertraktede. Odfjell Drilling, som har en riggflåte bestående av fire slike enheter (inkudert Stena Midmax), har eksempelvis sikret seg en solid backlog på sine harsh environment-rigger de neste årene. Et segment som har betydelig større utfordringer, er boreskipene. I følge Fearnley er utnyttelsesgraden på eldre boreskip i underkant av 30 prosent (!), mens de nye enhetene ligger på om lag 60%. Til sammenligning har de moderne jackupene en total utnyttelsesgrad på ca. 70%. Med tanke på at vi minst bør se 80% utnyttelsesgrad på de ulike segmentene for at vi skal se betydelig økninger i ratenivåene, er det fortsatt mye ledig kapasitet som må fases ut før Trøim og co. begynner å tjene penger.

Et interessant poeng oppe i det hele, er om riggene som ligger i opplag noen gang kommer tilbake i arbeid, og dermed om den reelle riggkapasiteten er langt mindre enn det som forespeiles på papiret. Majoriteten av den totale riggflåten (både jackups og flytere) som er “stacked”, har ligget i opplag i mer enn to år. Disse riggene er avanserte maskiner som trenger kontinuerlig vedlikehold, og det kan trolig stilles spørsmålstegn ved hvor godt preservert noen av disse eldre riggene er. Ser vi spesifikt på boreskipene, har hele 35 av 49 ledige skipet ligget til kai i minst ett år, hvorav åtte av dem har vært i opplag i over tre år, skal vi tro Fearnley. Seadrills West Navigator, som ligger i opplag i Norge, har for eksempel ikke hatt kontrakt siden 2014. Drillship-segmentet er, som nevnt, en foreløpig trist sorti, men som vi vet er det gjerne en fordel å kjøpe på bunn av syklusen. John Fredriksen sikret seg nylig drillskipene “West Aquila” og “West Libra” gjennom Northern Drilling.

Spennende tider hos norske riggaktører

Til tross for relativt lav operasjonell aktivitet innenfor de fleste riggsegmentene, hindrer ikke det de norsk-noterte riggselskapene fra å gjøre finansielle grep og kjøpe antatt billig stål fra kriserammede selskaper og verft. Odfjell Drilling har som nevnt kjøpt Stena Midmax (nå Deepsea Nordkapp), mens Northern Drilling har på sin side “endelig” vært aktiv i markedet ved å sikre seg “West Aquila” og “West Libra” – som opprinnelig ble bestilt av Seadrill. Northern Drillings timing kan ha en sammenheng med at Seadrill-floken nå ser ut til å være løst for denne gang – hvilket frigir tid og ressurser hos Fredriksen-systemet. Ellers er Tor Olav Trøim og Borr Drilling i full gang med å gire opp selskapet ved å utstede konvertible obligasjoner. Aksjen har gått bra siden noteringen i slutten av 2016, og det vil fortsatt være hyggelig å være Borr-aksjonær om den ventede riggoppturen snart kommer. Felles for de fleste aktørene i dette markedet er at de har mye gjeld på balansen, hvilket impliserer at vi snart bør begynne og se konturene av den.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer