Gå til hovedinnhold

Ny all-time high for Nikkei 225, S&P 500 og Nasdaq indeksen

Nikkei 225 steg til ny all-time high tirsdag og er nå opp hele 24 prosent så langt i år. For å sette dette i perspektiv, er den teknologitunge Nasdaq-indeksen opp 22,6 prosent.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – tirsdag 9 juli

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,4, 0,2]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.13 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte mandag, DAX futures som er ned -0,2 %, Brent Blend (oljeprisen) som er ned -0,8 % og USDNOK som er opp 0,4 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,2 prosent i snitt i går.
  • Corning Inc (12%), Super Micro Computer Inc (6,2%), Intel Corp (6,2%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Paramount Global (-5,3%), ETSY Inc (-5,3%), Chipotle Mexican Grill Inc (-5,2%), endte på bunn.

Tek-aksjene ledet an på Wall Street nok en gang og bidro samtidig til nye rekorder for både S&P 500 (+0,1 %) og Nasdaq Composite (+0,3%). Seks av ti delsektorer endte for øvrig ned, og derfor ble gårsdagens opptur relativt beskjeden. Dow Jones-indeksen endte ned 0,1 prosent.

De små og mellomstore selskapene som inngår i Russell 2000 (+0,6 %), som har hengt etter de siste årene, gjorde det for øvrig best i går. Dette er selskaper som er mer rentesensitive enn de aller største. Dersom rentene skulle fortsette å gå nedover i tiden som kommer, er det naturlig å anta at disse vil kunne profitere på det.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,4 prosent i snitt tirsdag morgen.

Nikkei 225 steg til ny all-time high tirsdag og er nå opp hele 24 prosent så langt i år. For å sette dette i perspektiv, er den teknologitunge Nasdaq-indeksen opp 22,6 prosent. I Europa er det den danske børsen som har gjort det klart best i 2024, med en oppgang på 25,4 prosent, godt hjulpet av Novo Nordisk. Chip-giganten Nvidia har ledet Nasdaq-indeksen til nye høyder, ikke bare i år, men også de siste to årene. I Japan er det Softbank som har ledet an.

Novo Nordisk, Nvidia og Softbank har sterke markedsposisjoner, men møter også utfordringer. Novo Nordisk, ledende innen diabetesbehandling, drar nytte av økende global diabetesforekomst, men er sårbar for prispress og konkurranse. Nvidia dominerer GPU-markedet og satser tungt på AI, men står overfor intens konkurranse og høye utviklingskostnader. Softbank, kjent for sitt Vision Fund, har en sterk investeringsportefølje, men står overfor risiko knyttet til høy gjeld og komplekse selskapsstrukturer.

Alle tre selskapene har betydelige vekstmuligheter gjennom innovasjon, ekspansjon til nye markeder og strategiske partnerskap, men må navigere gjennom markedssvingninger, regulatoriske utfordringer og teknologiske endringer.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 85,5 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,61 NOK; 10,58 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,5 NOK; 11,46 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,63 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,29).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,27 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Federal Reserve-sjef Jerome Powells halvårlige besøk til Kongressen finner sted i dag og i morgen. Dette er en viktig begivenhet hvor han rapporterer om tilstanden til den amerikanske økonomien og Federal Reserves pengepolitiske tiltak. Hans uttalelser kan ha betydelig innvirkning på de globale finansmarkedene, da de gir innsikt i fremtidige renteendringer og økonomiske utsikter.

Det halvårlige besøket og den tilhørende rapporten til Kongressen er kjent som “The Humphrey-Hawkins testimony.” Navnet stammer fra Humphrey-Hawkins Full Employment and Balanced Growth Act av 1978, som krevde at Federal Reserve skulle rapportere til Kongressen to ganger i året om pengepolitikken og tilstanden i økonomien. Formålet med denne loven var å fremme full sysselsetting, økonomisk vekst og prisstabilitet.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer