Gå til hovedinnhold

Nvidia tynget Wall Street. Oppgang i Asia

Investorene i Asia lot seg ikke påvirke av gårsdagens nedsalg i Nvidia, og sendte børsindeksene i regionen oppover i natt. Den australske ASX 200 ledet an med en oppgang på over 1%

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllendedisclaimer.

Morgenrapport – tirsdag 25 juni

  • Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,3]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.00 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er ned -0,4 % siden Oslo Børs stengte mandag, oljeprisen som er opp 0,4 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,1 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,1 prosent i snitt i går.
  • Mosaic Co (4,7%), Baker Hughes Co (4,5%), APA Corp (US) (4,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Resmed Inc (-11,5%), Super Micro Computer Inc (-8,6%), NVIDIA Corp (-6,7%), endte på bunn.

Nvidia (-6,7%) falt videre på mandag, noe som tynget Nasdaq-indeksen (-1,1%) og S&P 500 (-0,3%). Nvidia-aksjen er nå ned 13 prosent fra toppen. Det er usikkert om toppen er nådd for Nvidia-aksjen denne gangen, eller om dette kun er en naturlig korreksjon utløst av investorer som ønsker å sikre gevinster.

Gevinstsikring innebærer kortsiktig salg av aksjer for å sikre oppnådd avkastning, noe som kan føre til midlertidige prisnedganger. Dette gjøres ofte av investorer som ønsker å beskytte gevinstene sine mot potensielle prisfall. Dypere korreksjoner, derimot, er mer langvarige og betydelige nedganger i markedet. Slike korreksjoner er ofte drevet av fundamentale økonomiske endringer eller bredere markedsforhold, og kan resultere i prisfall på 10% eller mer.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,4 prosent i snitt tirsdag morgen.

Investorene i Asia lot seg ikke påvirke av gårsdagens nedsalg i Nvidia, og sendte børsindeksene i regionen oppover i natt. Den australske ASX 200 ledet an med en oppgang på over én prosent. Skulle appetitten for AI-selskaper minske fremover, kan dette gjøre andre sektorer, industrier og regioner mer attraktive.

Sektorrotasjon innebærer strategisk flytting av investeringer mellom ulike sektorer basert på økonomiske sykluser, renteendringer, inflasjon, teknologiske og regulatoriske endringer, geopolitiske hendelser og markedssentiment. Mange investorer søker å optimalisere avkastning ved å tilpasse seg skiftende makroøkonomiske forhold. For eksempel ved å investere i sykliske sektorer under økonomisk oppgang eller i defensive sektorer under nedgangstider.

Renteendringer påvirker også kapitalflyt, med høyere renter som favoriserer finanssektoren og lavere renter som støtter kapitalkrevende sektorer. Teknologisk innovasjon og regulatoriske endringer kan ytterligere påvirke hvilke sektorer som blir attraktive, mens geopolitiske hendelser og markedssentiment kontinuerlig justerer investorers preferanser.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 85,15 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,53 NOK; 10,47 SEK; 6,95 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,3 NOK; 11,24 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,73 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,23).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,22 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Det publiseres en rekke viktige makrotall denne uken som kan påvirke de globale finansmarkedene, inkludert de amerikanske PCE-tallene på fredag. PCE-tallene, eller Personal Consumption Expenditures-prisindeksen, er Federal Reserves foretrukne inflasjonsmål på grunn av dens brede dekning av varer og tjenester, vektjusteringer som reflekterer endrede forbruksmønstre, inkluderingen av substitusjonseffekter og evnen til å gi et mer helhetlig og nøyaktig bilde av inflasjonen i økonomien. Disse egenskapene gjør PCE-prisindeksen til et bedre verktøy for Federal Reserve når de skal fatte beslutninger om pengepolitikken for å oppnå prisstabilitet og maksimal sysselsetting.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer