Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.
Morgenrapport – mandag 2 juni
- Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,5]%.
Utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.40 i dag, og er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er ned 0,5 % siden Oslo Børs stengte fredag, DAX futures som er ned 0,5 %, oljeprisen (Brent Blend) som er opp 2,5 % og USDNOK som er ned 0,2 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen. Roger Berntsen har gitt ut denne morgenrapporten uavbrutt i 18 år, men han kan gjøre feil.
Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Palantir Technologies Inc., Enphase Energy Inc., ASML, Advanced Micro Devices Inc. ASML Holding N.V, Tesla Inc.
Verdens aksjemarkeder
- De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt 0,2 prosent i snitt i fredag.
- VIX-indeksen – S&P 500 Volatility index, falt 0,6 poeng, til 18,6.
- VIX > 25: Signaliserer frykt og usikkerhet. VIX <15: Indikerer stabilitet og optimisme.
- Ulta Beauty Inc (11,8%), Palantir Technologies Inc (7,7%), Enphase Energy Inc (5,5%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
- Regeneron Pharmaceuticals Inc (-19%), Cooper Companies Inc (-14,6%), Texas Pacific Land Corp (-7%), endte på bunn.
- VIX-indeksen – S&P 500 Volatility index, falt 0,6 poeng, til 18,6.
- Eurostoxx 600 endte ned 0,1 prosent fredag, mens de ledende børsindeksene i Norden (OMXS30, OBX, OMXH25 og OMXC20) falt 0,8 prosent i snitt.
- VIX-indeksen – EUROSTOXX 50 Volatility index, steg 0,1 poeng, til 19,2.
- VIX > 25: Signaliserer frykt og usikkerhet. VIX <15: Indikerer stabilitet og optimisme.
- VIX-indeksen – EUROSTOXX 50 Volatility index, steg 0,1 poeng, til 19,2.
- De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -1 prosent i snitt mandag morgen.
Nvidia leverte sterke tall for første kvartal i forrige uke og befestet med det sin posisjon som ett av verdens mest verdifulle selskaper. Etterspørselen etter Nvidias produkter og tjenester fortsetter å overraske på oppsiden. Selskapet er i ferd med å etablere seg som en infrastrukturleverandør for den digitale økonomien, med et økosystem som strekker seg langt utover GPU-er. Det er ikke lenger bare snakk om avansert maskinvare, men om programvare, datasenteroptimalisering og bransjespesifikke løsninger innen blant annet helse og bilindustri.
Hvorvidt selskapet kan vokse vesentlig videre er likevel et av de store spørsmålene. Konkurransen er økende. Tradisjonelle aktører som AMD og Intel utfordrer Nvidia på ytelse og pris, mens “hyperscalers” som Google, Amazon og Tesla utvikler egne chips. Nvidia står sterkt i dag, men marginene og markedsdominansen er ikke garantert evig.
Samtidig er selskapet rammet av salgsrestriksjoner som følge av geopolitiske spenninger. USA har forbudt eksport av de mest avanserte chipene til blant annet Kina, og dermed er Nvidia avskåret fra store deler av et raskt voksende marked. Som et amerikansk selskap har Nvidia blitt et strategisk virkemiddel i USAs handelspolitikk. Selskapets teknologi representerer et formidabelt konkurransefortrinn, og dermed også et potensielt pressmiddel i globale forhandlinger.
CEO og grunnlegger Jensen Huang adresserte dette i forbindelse med resultatfremleggelsen. Han pekte på at slike salgsrestriksjoner kan fungere som et tvegget sverd. På kort sikt beskytter de amerikansk teknologiledelse. På lengre sikt kan de imidlertid stimulere til at land som Kina utvikler egne teknologier og dermed reduserer avhengigheten av amerikanske selskaper.
Europa på sin side henger etter i AI-kappløpet. Bortsett fra noen få aktører som nederlandske ASML og tyske SAP, har kontinentet i liten grad satt standarden for fremtidens AI-teknologi. Men forutsetningene er der: sterke forskningsmiljøer, dyp industrikompetanse og en voksende erkjennelse av at digital suverenitet må bygges.
ASML er i likhet med Nvidia et nøkkelselskap. Uten deres ekstremt avanserte EUV-litografisystemer ville det ikke vært mulig å produsere de mest avanserte chipene i verden. Slik sett utgjør Nvidia og ASML to avgjørende noder i det globale teknologinettverket. Den ene designer, den andre muliggjør produksjon.
Vi står derfor ved et veiskille. Kampen om teknologisk dominans vil i årene fremover avgjøres i skjæringspunktet mellom innovasjon, politikk og sikkerhet. Nvidia er ikke lenger bare et børsnotert teknologiselskap. Det er et geopolitisk kort, en infrastrukturleverandør og kanskje USAs viktigste enkeltaktiva i kampen om det neste teknologiske skiftet.
Spørsmålet er ikke bare hvor stort Nvidia kan bli. Det er hvor mye verden lar det vokse – og hvem som vinner dersom det må bremses.
Renter, valuta og råvarer
- Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 64,3 dollar per fat.
- 1 USD koster i skrivende stund: 10,19 NOK; 9,58 SEK; 6,57 DKK og 0,88 EUR, mens 1 EUR koster: 11,6 NOK; 10,88 SEK og 7,46 DKK.
- Rentekurven i USA er normalisert (toårs renten, som står i 3,9 er lavere enn tiårs renten, som står i 4,42).
- De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,34 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).
- Gull (Gold Spot), som handles i USD per troy uns, står i 3313,3 (4 % fra all-time high).
Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.
Få morgenrapportene sendt på e-post
Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.