Norwegian Air Shuttle – Nøkkelen er kostnadene

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

I morgen kommer Norwegian Air Shuttle med kvartalstall. Her er en liten set up for hva jeg tror om morgendagen. Aksjen har vært gjennom et turbulent år med svake resultater for både første kvartal og andre kvartal. Forventningene om bedre tall for tredje kvartal er høye, og med Bjørn Kjos sitt store innsidekjøp på 240 kr i bakspeilet, er det vanskelig å ikke ha høye forventninger.

Dette vet vi hittil om Norwegian Air Shuttle:

Billettinntektene

Det vi vet er billettinntektene, ettersom selskapet gir indirekte disse tallene månedsvis. Om man ganger Ask*Yield*Load factor vil du sitte igjen med billettinntektene.

Så langt i år kommer det tallet til 8,371 milliarder kroner. Om du ser på gjennomsnittlig flydistanse så er det juli (+8 %), august (+9 %) og september (+13%). Det betyr lavere landingsavgift, ettersom man lander kun én gang selv om du flyr til Bergen eller til Florida. Jo lengre du flyr, desto billigere per kilometer.

Onboard spending

Men det er også andre tall man må gjette litt med. “Onboard” spending er et tall de ikke gir ut. i q3 i fjor var det 139 kr pr passasjer. Si at ettersom man nå flyr lengre enn i fjor er det naturlig å tro at man bruker noe mer på flyet. Det er en lavere terskel for å kjøpe en ekstra vin eller cola til Florida, enn om du skal fly innenlands. I q3 så har Norwegian flydd 9,8 mill passasjerer (145 kr) = 1,421 mrd kroner.

I tillegg har de litt inntekter som tredjepart via bil leie og hotell etc. som mange booker via nettet til Norwegian. Forrige kvartal var det 250 millioner NOK.

Og totalen blir:

Da kommer vil totalt til 8371 + 1421 + 250 = 10,042 mrd NOK. Det er en solid vekst på inntektene til Norwegian Air Shuttle som samme kvartal i fjor var på 8,360 mrd NOK.

Det som da er avgjørende for bunnlinjen er kostnadene. Begge de foregående kvartalene har kostnadene ødelagt for bunnlinjen. Men de guidet noe ned på kostnadene for resten av året etter andre kvartalstallene. Jeg gleder meg til tallene, og tror vi får en positiv overraskelse.

Slik blir du bedre kjent med aksjen NAS

Hvis du vil bli enda “bedre kjent” med NAS, så er det viktig at du kjenner til tallene som også er viktige for selskapet. I en av #pengepodden-episodene våre hadde vi besøk av Thomas Nielsen, som kjenner selskapet godt. Hør fra 24:50 for mer fundamental analyse av NAS: #pengepodden – episode 90 – Fundamental analyse av Norwegian Air Shuttle

Jeg kommer med en oppdatering på kvartalstallene i morgen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer