Gå til hovedinnhold

Norske aksjesparere tar unødig høy risiko i sparingen

Halvparten av norske aksjesparere eier kun aksjer i ett selskap, viser en rapport fra AksjeNorge. Disse kan få betydelig lavere risiko, og minst like god langsiktig avkastning, ved å spre pengene på flere aksjer. Kjøp også gjerne aksjefond, da sprer du risikoen enda bedre.

AksjeNorge analyserer hvert kvartal nordmenns sparevaner på børs. Denne gangen har foreningen sett på antall aksjer private aksjonærer eier. Porteføljetankegangen er dessverre lite kjent blant befolkningen.

360.000 privatpersoner eier nå norske børsnoterte aksjer og egenkapitalbevis for 96 milliarder kroner. Det er vel og bra, men i mine øyne alt for lite. Til sammenligning har norske husholdninger har 1.150 milliarder kroner i bankinnskudd… Her går mange glipp av mye langsiktig avkastning.

Mer overraskende er det at halvparten av de 360.000 private aksjonærene eier kun eier aksjer i ett selskap.

– Aksjeinvestorer anbefales normalt å eie cirka 8 verdipapirer for å redusere risikoen, men dette rådet er det få som har tatt til seg, uttaler Kristin Skaug, daglig leder i AksjeNorge i pressemeldingen.

Kun 1 av 10 private aksjonærer har 8 aksjer eller mer i porteføljen, viser rapporten. Se andre funn i rapporten i den grafiske fremstillingen over.

Siden en stor andel nordmenn eier få aksjer eller «den ene», går dette hardt utover spareporteføljen i tider med store forskjeller mellom sektorer og enkelt-selskaper. Dette har for 2018 materialisert seg ved at verdien på privatpersoners hender har falt med mer (ca – 5%) enn det børsen falt med (-1,8%) gjennom fjoråret. Det er selvsagt mulig at noen eier aksjefond i tillegg som da gir bedre balanse, skriver AksjeNorge i meldingen.

Jeg liker å si at diversifisering er den eneste gratis lunsjen i finansmarkedet. Ved å spre sparepengene på flere aksjer flere i bransjer og regioner kan du redusere risikoen uten å redusere forventet avkastning – det er dette som er den gratis lunsjen – og det bør alle være interessert i. Ved å kjøpe brede globale aksjefond får du den beste spredningen.

Noen enkle spareråd deg som vil komme i gang med langsiktig sparing:

1. Start med å kjøpe et bredt globalt aksjefond – gjerne et rimelig indeksfond. Da får du maksimal risikospredning og betaler lave kostnader. Spar månedlig for å unngå timingrisiko.
2. Er du mer interessert kan du kjøpe flere ulike fond, og i tillegg forsøke å finne aktive fond som slår indeksen. Eller du kan kjøpe et knippe med velkjente enkeltaksjer, som Equinor, DNB og Telenor – eller globale selskaper som Amazon eller Microsoft.

Les hele rapporten fra AksjeNorge om nordmenns sparevaner på børs her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer