Gå til hovedinnhold

Norsk Hydro: Glem tallene. Rent spill på aluminium

Norsk Hydro presenterte tall for tredje kvartal i dag som var bedre enn ventet. Aksjen stiger pent, men fikk også et kraftig løft mot slutten av dagen i går. Er det bare tallene i dag og posisjonering i forkant som har gitt Hydro et etterlengtet løft? Nei. Det er neppe det.

Norsk Hydro er utvilsomt et kvalitetsselskap, selv om utviklingen i år har vært flat på en ellers sterk børs. Driften er god. Problemet er at de lager og selger aluminium: Barrer, plater, halvfabrikata og ferdige produkter. Prisen på aluminium på verdensmarkedet har vært svak lenge, lagrene er høye og de fleste produsenter har betydelig ledig kapasitet. Dette er forhold som begrenser attraktiviteten til det markedet Hydro opererer i. Øker etterspørselen kan kunder først forsyne seg av eksisterende lagre, deretter kan dagens produsenter øke tilbudet uten å investere i ny kapasitet. Etterspørselen må øke ganske mye før det blir kapasitetsmangel. Dette begrenser potensialet i prisoppgang på aluminium.

Hvorfor er dette viktig? Jo, kursen på Hydro-aksjen har ekstremt stor korrelasjon (samvariasjon) med aluminiumsprisen. Faktisk mye høyere enn det Statoil har med oljeprisen. Det samme sees i hovedkonkurrenten Alcoas korrelasjon med alu-prisen, samt i samvariasjonen med Hydro og Alcoa. Se her:

Dette er en nesten ufattelig høy samvariasjonsprosent (såkalt korrelasjonskoeffisient), og det er sjelden man ser noe slikt. Statistisk sett betyr ikke samvariasjon at den ene faktoren forklarer den andre, men i dette tilfellet er vel årsakssammenhengen ganske klar.

De siste tre år har Norsk Hydro, amerikanske Alcoa og Aluminiumsprisen (3 mnd future) beveget seg slik:

Hydro (sort), Alcoa (rødt) og Aluminium (blått) indeksert til start 100. Kilde Infront.

Dagens og gårsdagens oppgang: Alu-spill og short-covering

Nivået på shortposisjoner i Alcoa var i følge Bloomberg rekordhøyt forrige uke i USA med 10% av antall utestående aksjer. Dette betyr at mange har lånt og solgt aksjen for å spekulere i å kunne kjøpe den billigere tilbake. De vedder på at svake aluminiumspriser skal bli svakere, eller at inntjeningen til Alcoa skal svikte som følge det vanskelige markedet. I går meldte metallbørsen London Metal Exchange om en teknikalitet i den praktiske håndteringen av aluminiumslagrene. Dette fikk alu-prisen til å reagere noe opp, og shortselgere i aluminiumsaksjer til å dekke noen posisjoner. Når for mange har slike posisjoner kalles det en “crowded trade” og det blir trangt i døren når den skal reverseres. Andre spekulanter og tradere kaster seg gjerne på med kjøp for å tvinge shortselgere til å dekke sine posisjoner. I går ettermiddag steg Alcoa 8,8% på stort volum i New York. Hydro skjøt fart mot slutten av dagen i Oslo, og den mindre amerikanske produsenten Century Aluminium steg hele 18%.

Alcoa steg kraftig på NYSE i går. Kilde for chart: Infront.

Tiden inne for å kjøpe aksjer i Hydro?

Norsk Hydro er som nevnt et kvalitetsselskap, og har hengt etter resten av Oslo Børs i år. Men det er en grunn til det, og det er Aluminiumsprisen. Er det noe tegn til at Alu skal snu oppover? Nei, jeg sliter med å se noen konkrete tegn på dette i chartet under. Prisen svinger mellom 1850 og 1900 dollar pr. tonn, uten klar retning. Uten seriøs vending oppover i aluminiumsprisen ser vi neppe noen varig vending opp i Norsk Hydro. Men gratulerer med OK tredjekvartaltall!

Aluminium 3 mnd future fra London Metal Exchange. Kilde Infront.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.

For å få med deg alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.11.2013 23:08

Hei !

For å unngå enhver mulighet for misforståelser bør innlegg dateres.

Ikke slik: 23. oktober kl 14.12 hvilken oktober er det..?

Men slik: 23.10.13 kl 14.12 Da er´ke d no tvil..!

Jeg søkte nettopp på aluminiumsprisen og fikk opp en udatert artikkel i N24 eller var det E24..? Der var aluprisen 2.200 USD og noe sier meg at den ikke var skrevet nylig…?

Ikke alle følger med i alt – hver dag og da kan misforståelser hende.
Derfor bør det komme en endring i datoangivelsen.

Gjest
Gjest
23.10.2013 16:00

Takk for informativt innlegg.Lurte på hvorfor Alcoa kursen steg så mye igår.Ser den er ned endel igjen idag.Ellers enig i at Hydro er et veldrevet selskap og at kursen idag kan vise seg å være billig på litt sikt,men først må jo prisen på alu stige.