Nordiske aksjer: Verdensøkonomien i miniatyr

Det norske markedet domineres av oljesektoren, men har også en del fiske- og finansaksjer. Andre sektorer som helse, forbruk og teknologi finner du lite av. Ønsker du eksponering i disse og flere andre sektorer er det naturlig å se til verdens største økonomi, USA. Ønsker du derimot å investere i noe nærmere finner du mange muligheter også i de nordiske landene.

I både Danmark, Sverige, Finland og Norge er ressursene jevnt fordelt i befolkningen, myndighetene er pålitelige, demokratiet er urokkelig og det er høy tillit til det offentlige. Disse faktorene har over lang tid skapt et solid fundament for næringsliv og innovasjon. Det norske markedet har ikke alle de samme valgmulighetene som det globale aksjemarkedet. Men ser du på Norden under ett får du en god miniatyrversjon av verdensøkonomien.

Nordiske aksjer på tvers av sektorer

Ser du på de nordiske landenes viktigste sektorer ser du at du kan få spredning i de fleste store sektorer ved å investere nordisk. Der Norge er svak på forbruk og helse finnes det gode alternativ i henholdsvis Sverige og Danmark.

Allshareindekser, Nasdaq OMX per slutten av august 2018.

Tabellen viser landets viktigste sektorer i prosent. Takk til Alfred Berg for at vi ble gjort oppmerksom på denne.

På det nordiske markedet kan du sette sammen en portefølje med eksponering i store selskaper innen de fleste store bransjene. Du får også eksponering mot ulike valutaer, inkludert euro siden euro er valutaen i Finland.

Konklusjonen er at det finnes mange likheter med Norden og resten av verden med tanke på investeringsmulighetene som finnes. Været får vi ikke gjort noe med, dessverre …

Se også: Slik har de største selskapene i USA gjort det i 3. kvartal

Se hvilke aksjer som er populære i de andre landene

Er du nysgjerrig på hvilke svenske, danske og finske aksjer investorer handler i? Se topplistene fra Shareville her:

Shareville Relax Sweden

Shareville Relax Denmark

Shareville Relax Finland

Fortell oss gjerne hvilke nordiske aksjer du har tro på i fremtiden i kommentarfeltet under. Lykke til med investeringene.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer