Gå til hovedinnhold

Norden – bør være en stor del av enhver aksjeportefølje

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

I et år da mange investorer i de nordiske aksjemarkedene har slitt, fortsetter aksjefondet Arctic Nordic Equities å prestere. Porteføljeforvalter Tore Mengshoel hevder at Norden er en naturlig del av enhver portefølje. Hvorfor? Fordi vår egen region har noen av verdens ledende selskaper innen sine felt.

Arctic Nordic Equities har vært en god investering for de fleste. Siden oppstarten for snart fem år siden, har fondet en gjennomsnittlig årlig avkastning på 21,4 prosent godt foran sin referanseindeks. I 2016 er fondet hele 12 prosentpoeng foran det nordiske markedet. Nøkkelen er fundamental analyse av de mest attraktive selskapene lengst nord i Europa.

– Vi er virkelig indeksuavhengige, forklarer porteføljeforvalter Tore Mengshoel. Alle selskapene i vår portefølje er bevisste valg basert på innspill fra alle i teamet. Hele team’et er involvert i analyse av alle våre selskaper, men det er alltid en person som har ansvar for hver investering.

Teamet argumenterer for at Norden er et godt diversifisert univers med en rekke kvalitetselskaper.

– Det nordiske markedet er stort nok til å gi oss rikelig med alternativer, samtidig som det er lite nok til at vi kjenner det godt. Vårt nordiske fokus sikrer at kvaliteten på selskapene og det generelle forretningsklima er minst like godt som noe annet sted i verden.

Bortsett fra det finske selskapet Valmet, kommer fondets største bidragsytere i 2016 fra Norge. Borregaard, AkerBP, og Austevoll er blant fondets vinneraksjer, og den positive utviklingen er ikke tilfeldig.

Forvalter Tore Mengshoel, Arctic Fund Management

– I 2015 var Danmark det sterkeste markedet i Norden. I 2016 har Norge gitt en bedre avkastning etter hvert som oljeprisen sakte har kommet tilbake. Når utsiktene for oljesektoren har blitt bedre, har det “oljetunge” norske aksjemarkedet også klart seg bedre, sier Tore.

Dette betyr ikke at Arctics Norden-team kun har investert i oljeaksjer. Snarere tvert imot. Bare én av fondets ti største bidragsytere i 2016 var oljerelatert.

– Innenfor det nordiske universet, bryr vi oss ikke om hvilket land eller sektor et selskap tilhører. Vi ser etter aksjene vi tror har den beste kombinasjonen av kvalitet og pris. Svingningene i fondet har vært beskjeden i forhold til markedet, selv om vi har relativt få aksjer i porteføljen.

Teamet er optimistisk til at Norden skal fortsette å utkonkurrere verden. Norden er en stabil region, med en tilpasningsdyktig og teknologisk avansert befolkning. Dette har vært med på å bidra til den gunstige utvikling i aksjemarkedet sett i forhold til Europa, USA og verden for øvrig.

– Det å ha eid et nordisk fond de siste fem, og til og med 10 årene, har vært en meget god investering. Norden scorer høyt på forretningsvennlig klima. I tillegg opererer mange av selskapene over hele verden, noe som gir investorer emerging markets så vel som nordisk eksponering, forklarer Mengshoel. Med små hjemmemarkeder i en global sammenheng, har regionen fostret globale enere med ledende markedsposisjoner.

Jeg anbefaler Norden som en del av en enhver portefølje. Og hvis du bestemmer deg for å investere med Arctic, får du et sterkt team som kontinuerlig søker etter kvalitetsinvesteringer i det nordiske markedet, avslutter Tore, som forvalter av Arctic Nordic Equities sammen med Ole Dahl, Thomas Rasmussen og Sindre Sørbye.

Kilde: Avkastning Arctic Nordic Equities Class A per 31.12 referanseindeks VINX Benchmark Net Index NOK

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer