NOFI eller KOMP?

Forbrukslånsmarkedet har vært i vinden siden nyttår med media som fortsetter å male et meget negativt bilde av bransjen og spesielt Bank Norwegian (NOFI) har fått kjørt seg den siste tiden. Vi i Børsklubben NHH er imidlertid fortsatt positive til begge bankene og venter spent på Q1 rapporten til KOMP som kommer 15 april.

Begge bankene har levert en lønnsomhet de siste årene som har vært helt i verdensklasse. Det er ekstremt få, hvis noen i det hele tatt som kan vise til en ROE som har vært over 30% hvert år de siste fem årene. I tillegg drives begge bankene ekstremt effektivt. NOFI har eksempelvis kun 72 ansatte og en markedsverdi på 17 milliarder NOK noe som også er ekstremt! Forretningsmodellen til NOFI og KOMP med en helt digital plattform samt ingen filialer gjør at nesten alt av kostnader er variabelt og hvor den desidert største kostnaden er markedsføring. C/I ratioen (kostnader/inntekter) til bankene er ned mot 25%, og er det beste du finner i markedet. Hvis man kutter markedsføringen går ratioen ned mot 10%.

For å også nevne noen av risikomomentene for markedet, så kan det nevnes at konkurransen har økt mye den siste tiden, spesielt i Norge. Monobank og Instabank er forholdsvis nye aktører, og i tillegg har datterselskapet til giganten BNP Paribas, Ekspressbank, sagt at de ønsker å gå aggressivt inn i Norge de neste årene. Dette kan sette en demper på marginene i Norge samtidig som det vil være vanskelige å opprettholde markedsandeler. Vi mener imidlertid at et fortrinn både KOMP og NOFI har i forhold til deres konkurrenter er deres partnerskap med flyselskapet Norwegian og nettbutikken Komplett.no. Partnerskapet gjør det mye billigere å kapre nye kunder ved at dette kan gjøres gjennom en intern kanal. I tillegg er begge aktørene også i Finland og NOFI er også i Sverige og Danmark slik at bankene er mer geografisk diversifisert enn de fleste konkurrentene. Finland ser svært bra ut for øyeblikket, og det er her mesteparten av veksten for begge bankene har vært det siste kvartalet.

En annen bekymring mange har når det kommer til forbrukslånbanker er nye reguleringer. Det er mye det har vært snakk om som rentetak, gjeldsregister, strengere krav til markedsføring, strengere kapitalkrav samt uenigheter om hvor depositum forsikring fra sikringsfondet skal gjelde, men det er også viktig å huske på at det er veldig mange av de samme reguleringene det var snakk om for fem år siden, og ting tar tid. I tillegg mener vi at dette vil være et mye større problem for nye aktører enn for etablerte aktører som NOFI og KOMP. Strengere reguleringer gjør det mindre attraktivt å gå inn i markedet, og det fungerer dermed som en avskrekkende effekt for potensielle nykommere. I tillegg gjør strengere markedsføring at det blir vanskeligere for allerede etablerte aktører å kapre kunder fra NOFI og KOMP. Bankene har også fått strenge kapitalkrav kalt CET1 (common equity tier 1). Dette vil si andelen egenkapital banken må holde i forhold til størrelsen på lånet som blir gitt ut. Hvis f. eks CET1 er på 20% vil det si at banken må holde kr 200.000 i slik CET1 kapital for hver kr 1.000.000 de låner ut. Jo mer risikofylte lån banken har jo høyere vil en slik ratio ha noe som også er en fordel for NOFI og KOMP som er mer diversifisert både på geografi og kunder enn mindre konkurrenter. Dette har mye å si fordi det setter en direkte stopper for hvor mye banken kan vokse. Hvis du holder på å bryte må du hente kjernekapital og det at nye bankene får et mye høyere krav enn etablerte aktører om NOFI og KOMP gjør at det er vanskeligere for de å oppnå samme lønnsomhet. Oppsummert fra reguleringer, så mener vi at disse kommer til å påvirke NOFI og KOMP i mindre grad i tiden fremover, og mener at dette er et mye større problem for nye aktører.

Når det kommer til valget mellom KOMP og NOFI så mener vi at KOMP nå handles til en såpass stor rabatt i forhold til NOFI at KOMP vil være det beste kjøpet. P/E 2019 konsensus estimatene er 7,59 og 5,5 for henholdsvis NOFI og KOMP og P/E 2020 er 7,33 og 4,66! Selv om vi anser begge som billige er det KOMP som trekker det lengste strået.

Med NOFI får man et mer modent selskap som er mer geografisk diversifisert, et sterkere merkenavn og et selskap som planlegger å betale utbytte kanskje allerede fra q1 2018. Med KOMP får man et mye mindre selskap (Mcap på 3mrd) som fortsatt opplever sterk vekst. Det at selskapet er såpass lite og at det er dårligere likviditet tror vi kan forklare noe av rabatten man får ved å kjøpe KOMP. Større institusjonelle aktører vil trolig ikke kjøpe før selskapet er større og likvideten bedre. Dette er imidlertid ikke et problem for de fleste av oss. Oppsummert så er vi foreløpig positive til begge selskapene, men mener at man nå gjør en bedre deal ved å kjøpe KOMP.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer