Negative konsekvenser av soltariffer!

Da det ble klart i fjor høst at OPEC kuttene lykkes med å balansere oljemarkedet, ble undertegnede optimistisk på oljesektoren for første gang på to år. Oljemarkedet gikk inn i en perfekt storm med økt etterspørsel, lave oljelagre, OPEC kutt og høy utilization på landbaserte rigger i USA. Plutselig forstod investorene at hele sektoren var underinvestert i fremtidig leting og drilling, noe som kunne føre til en eksplosiv etterspørselsvekst hvis de store oljeselskapene skrudde opp letebudsjettene sine igjen. 

Hvis du trodde at denne veksten nå hadde truffet et metningspunkt, ble du kanskje overrasket da Trump innførte 30% straffetoll på solcellepaneler fra utlandet. Miljøvernere (og mest sannsynlig folk flest) er i harnisk fordi solsektoren er en vekstindustri (+20% i året), sysselsetter 475.000 mennesker og bidrar til å vri energiproduksjon bort fra fossile brennstoffer. Nå ble det plutselig mer attraktivt å bruke gass og raffinerte oljeprodukter igjen. Det er riktignok ikke miljøhensyn men handelskrig med Kina som er hovedpoenget bak Trump sin straffetoll. Det siste tiltaket balanserer ut tollmuren Kina har hatt på solpaneler i flere år.

Her hjemme vil det gjøre seg utslag i REC Silicon, som sank sammen allerede tre dager før tariffen ble innført. Ønsker du å investere i det grønne skiftet, har det vært et mareritt å involvere seg i solpaneler, noe som kanskje var det mest logiske stedet å putte pengene sine. Det eneste som faktisk har fungert godt er det integrert energiselskapet Tesla. De satser rett mot forbrukerleddet med miljøvennlige høymarginprodukter. Tesla handler nå på $355, cirka 8% under all-time highs.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer