Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Solid aksjefall i USA og Asia hhv. i går kveld og i natt

Utviklingen på Wall Street torsdag kveld skremte investorene i Asia i natt. Nikkei 225 endte ned over fire prosent, mens de kinesiske børsene slapp noe billigere unna. De store bevegelsene i de globale finansmarkedene skyldes ene og alene de lange renten og oppgangen i disse

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -1,3%, eller innenfor intervallet [-1,6, -1]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -2,6 prosent i snitt i går.

De amerikanske børsene, anledet av vekstaksjene, falt tungt torsdag kveld. Dagen begynte relativt rolig, men stemningen forverret seg for hver time som gikk. Stigende renter i påvente av bedre tider, har snudd opp ned på realitetene i aksjemarkedet den senere tid. Dvs. mens vekstaksjer er å foretrekke nå de lange rentene faller er sykliske selskaper, samt selskaper som ikke vokser så mye men betaler stabile utbytter (verdiaksjer), å foretrekke når rentene stiger. Mao. så fremt denne trenden fortsetter i 2021 ligger det i kortene den industritunge Dow-30 indeksen vil gjøre det bedre enn den teknologitunge Nasdaq indeksen i år. Kun to av selskapene på Nasdaq indeksen steg i går. På bunn endte for øvrig ANSYS (-12,2%), Lam Research (-8,3%), NVIDA (-8,2%) og Tesla (-8,1%).

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -2,9 prosent i snitt fredag morgen.

Utviklingen på Wall Street torsdag kveld skremte investorene i Asia i natt. Nikkei 225 endte ned over fire prosent, mens de kinesiske børsene slapp noe billigere unna. De store bevegelsene i de globale finansmarkedene skyldes ene og alene de lange renten og oppgangen i disse. Stigende renter gjør vekstaksjene mindre attraktive enn verdiaksjer. Det er for øvrig mange verdiaksjer på Oslo Børs. derfor vil det ikke overraske oss om den norske børsen vil gjøre det sterkt i 2021 (kanskje bli best).

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 66 dollar per fat, ned -1 prosent fra torsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,54, mens 30-års renten i USA ligger på 2,26 prosent.

Oljeprisen har også falt i løpet av natten som en følge av store bevegelser i de globale aksjemarkedene. Når det er sagt, brorparten av dette fallet skyldes det faktum at dollaren har steget i verdi. Mao. korrigert for dollarstyrkelsen har oljeprisen holdt seg relativt sterk det siste døgnet.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer