Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Kraftig fall på Wall Street etter nytt rentehopp. Asia kraftig ned i natt

Det ble en ordentlig “dagen derpå” stemningen på de amerikanske børsene torsdag, da investorene våknet opp til nye hopp i de lange rentene. Dette vil prege Oslo Børs i dag.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,8%, eller innenfor intervallet [-1, -0,6]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -1,7 prosent i snitt i går.

Det ble en ordentlig “dagen derpå” stemningen på de amerikanske børsene torsdag, da investorene våknet opp til nye hopp i de lange rentene. At Fed (den amerikanske sentralbanken) lot være å endre rentebanen onsdag, tross økte vekst -og inflasjonsimpulser, gjør at mange frykter de lange rentene fortsette oppover og “kvele” vekstselskapene. Stigende renter, alt annet like, gjør at selskapenes fremtidige kontantstrømmer blir stadig mindre verdt. Gitt at det er nåverdien av selskapenes fremtidige kontantstrømmer som til syvende å sist danner grunnlaget for selskapenes prising på børsen, vil store renteendringer ha tilsvarende stor innvirkning på aksjekursene.

Nasdaq indeksen, med sine mange vekstselskaper, falt hele 3 prosent, mens Dow Jones indeksen med sine mange verdiaksjer, klarte seg vesentlig bedre med en nedgang på skarve 0,5 prosent. Mao. matematikken fungerer slik den skal, noe som er tross alt, er betryggende å vite.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -2,2 prosent i snitt fredag morgen.

Det ble knall og fall også på børsene i Asia i natt. Renteoppgangen i USA siste halve døgn, gjorde investorene i regionen nervøse, dog den sykliske delene av markedet, utenom oljesektoren, klarte seg relativt bra (falt litt mindre enn vekstselskapene). Når det er sagt, de aller fleste børser i verden har hatt en solid start på året, derfor er det foreløpig ingen stor dramatikk med børsfall som dette. Det ligger for øvrig i kortene at renteoppgangen vil fortsette videre i 2021, og at verdiaksjer vil gjøre det relativt sett bedre enn vekstaksjer også fremover.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 62,6 dollar per fat, ned -4 prosent fra torsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,51, mens 30-års renten i USA ligger på 2,42 prosent.

Oljeprisen falt tungt i går kveld, noe som etter alle solemerker vil prege børsåpningen her hjemme i dag. Det er naturlig å anta at oljesektoren vil lede an på nedsiden. Det kortsiktige prissjokket må sees i sammenheng med den negative smitteutviklingen i Europa, en av de viktigste økonomiske regionene i verden. Flere land opplever nå et oppsving i smitten, noe som vil føre ytterligere nedstengninger på kort sikt.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer