Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Kraftig fall i råvareprisene. Teknologiaksjene i vinden på Wall Street

Sykliske selskaper gikk på en smell i går, mens teknologiaksjene steg. Spesielt råvarerelaterte selskaper, hvis mange har steget kraftig i 2021, fikk unngjelde.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,3%, eller innenfor intervallet [-0,5, -0,1]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 0,1 prosent i snitt i går.

Sykliske selskaper gikk på en smell i går, mens teknologiaksjene steg. Spesielt råvarerelaterte selskaper, hvis mange har steget kraftig i 2021, fikk unngjelde. Når det er sagt, gevinstsikringen i disse selskapene ble hovedsakelig trigget av nyheten om at kinesiske myndigheter vil åpne sine strategiske råvarelagre for å dempe de “høye” prisene. Mao. gårsdagens råvarenedtur skyldes ikke svakere etterspørsel, tvert i mot.

Enphase Energy (+6,6%), Advanced Micro Devices (+5,6%) og Danaher (+5%) endte på topp blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Occidental Petroleum (-7,6%), DXC Technology (-7,5%) og Regions Financial (-7,4%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er opp 0,2 prosent i snitt fredag morgen.

Børsutviklingen i Asia i natt, var relativt lik den vi så på Wall Street torsdag kveld. Det er naturlig å anta at de sykliske selskapene i Europa vil preges av dette i dag. Bank of Japan valgte for øvrig å holde seg i ro da de avholdt rentemøte fredag. Nikkei 225 endte +/- null, mens børsene i Kina falt.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 72,6 dollar per fat, ned -2 prosent fra torsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,54, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,51 og 2,09 prosent.

Oljeprisen, sammen med en rekke andre råvarer, falt til dels kraftig i går på nyheten om at Kina vil ta i bruk sine strategiske reserver. I tillegg har dollaren styrket seg vesentlig etter onsdagens rentemøte i Fed, noe som også har bidratt til negativt for råvareprisene. At Kina nå tar grep for å dempe oppgangen i viktige råvarer vitner om at de underliggende etterspørselsimpulsene i verdensøkonomien er sterke. De lange rentene i USA har for øvrig falt tilbake til nivåene de var før Fed møtet onsdag, et tegn på at markedet, dvs. investorene, fremdeles er usikre på veien videre hva angår inflasjonen.

Disclaimer: Undertegnende har eierinteresser i Enphase Energy, samt Advanced Micro Devices, to selskaper som er nevnt i dette innlegget

Lyttetips

#pengepodden – Comeback for high yield rentefond

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer