Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Hang Seng indeksen ned fire prosent i natt. Investorene frykter gigantkonkurs i det kinesiske eiendomsmarkedet

Hang Seng indeksen falt over fire prosent i natt, mens børsene i Kina, Japan og Sør Korea var stengt. Den svake utviklingen i Asia vil kunne påpvirke børsene i Europa i dag.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,8%, eller innenfor intervallet [-1,0 -0,6]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,8 prosent i snitt fredag.

Middelmådige makrotall og stigende renter bidro til børsfall både i USA og Europa fredag. Av alle delsektorer var det kun helsesektoren i USA som så vidt karret seg i pluss. Verst gikk det for øvrig utover material sektoren som falt over to prosent. Mange investorer er usikre på veien videre, gitt at aksjemarkedene (ex. Asia) handles nær all-time high samtidig som vekstutsiktene i verdensøkonomien har blitt dårligere på kort sikt. Når det er sagt, selskapenes samlede inntjeningsevne på lang sikt og underliggende rentenivå er det som betyr mest for aksjemarkedene. Mao. dersom resultatene for 3. kvartal (som snart er unnagjort) skulle skuffe vil dette naturlig nok påvirke børsene negativt. Dessuten vil eventuelle endringer i den amerikanske sentralbankens rentepolitikk også kunne påvirke aksjemarkedene betydelig. Senere i uken (onsdag) er det duket for nytt rentemøte i Fed.

Thermo Fisher (+6,5%), Invesco (+5,5%) og Centene (+5%) toppet listene blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens International Flavors & Fragrances (-5,5%), Copart (-5,5%) og Nucor 8-4,5%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -3,2 prosent i snitt mandag morgen.

Hang Seng indeksen falt over fire prosent i natt, mens børsene i Kina, Japan og Sør Korea var stengt (helligdag). Det er naturlig å anta at den svake utviklingen på Hong Kong børsen vil skape usikkerhet blant investorene i Europa og USA i dag. China Evergrande Group, et av Kinas største eiendomsselskaper, falt hele 17 prosent på børsen mandag. Selskapet har slitt over en lengre periode og kjemper nå for å overleve. Gitt størrelsen på selskapet (børsverdi + gjeld) vil en kollaps kunne gi store negative ringvirkninger i det kinesiske finanssystemet.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 74,9 dollar per fat, uendret fra fredagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,74, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,37 og 1,91 prosent.

Oljeprisen passerte så vidt 76 dollar per fat i forrige uke, men handles nå under 75 godt hjulpet av en sterkere dollar. Dvs. oljemarkedet er fortsatt stramt takket være en rekke tilbudside problemer i det siste. Blant annet har orkansesongen i Mexicogulfen bidratt til betydelig laver oljeproduksjon i USA de siste ukene. Den amerikanske lettoljen og Nordsjø oljen er opp hhv. 48,1 -og 44, 6 prosent i 2021, mens dollaren har styrket seg 1,9 prosent mot den norske kronen i samme periode.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer