Gå til hovedinnhold

Nedgang i vente. Børsfall i Asia i natt. “Høye” råvarepriser skaper usikkerhet blant investorene

Den svake avslutningen på Wall Street mandag, bidro til børsfall i Asia i natt. Det er naturlig å anta at de europeiske børsene vil følge etter når de åpner for handel kl. 09.

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner ned -0,7%, eller innenfor intervallet [-0,9, -0,5]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte mandag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt -0,7 prosent i snitt i går.

Rekordhøye råvarepriser skapte usikkerhet blant de amerikanske investorene mandag. Mange frykter at inflasjonen vil stige videre og veksten falle som en følge av den siste tids prisutvikling i viktige råvarer som olje og gass. Om et slikt scenario (staflasjon) skulle utspille seg så vil det være negativt for aksjemarkedet. Når det er sagt, den amerikanske sentralbanken mfl., har i lengre tid hevdet at dagens inflasjonspress er midlertidig. Utviklingen i oljeprisen derimot, styres til en viss grad av OPEC landene og Russland (OPEC+), som holder tilbudet i sjakk. Mao. kan det tenkes at OPEC+ vil komme til å øke produksjonen mer enn tidligere kommunisert, dersom prisene skulle stige videre fra dagens nivåer.

Enphase Energy (+4,4%), Mosaic (+3,8%) og Wynn Resorts (+3,4%) toppet vinnerlistene blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens Global Payments (-5%), Gap (-4,8%) og ETSY (-4,6%) endte på bunn.

De største indeksene i Asia (NIKKEI 225, HANG SENG og SHANGHAI CSI 300) er ned -1,1 prosent i snitt tirsdag morgen.

Den svake avslutningen på Wall Street mandag, bidro til børsfall også i Asia i natt. Det er naturlig å anta at de europeiske børsene vil følge etter når de åpner for handel klokken ni. Alle delsektorer i regionen falt, dog energi sektoren klarte seg best. Investorene forbereder seg nå på en ny resultatsesong. Senere denne uken slipper flere globale giganter sine tall for 3. kvartal, deriblant JPMorgan og Domino’s Pizza.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84 dollar per fat, uendret fra mandagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund i 8,58, mens 10 -og 30 års renten i USA ligger på hhv. 1,61 og 2,16 prosent.

Oljeprisen har holdt seg oppe gjennom natten, tross børsfall i Asia i natt. Etterspørselen etter olje og gass har den senere tid økt mer enn det som kan forklares av generelle vekstimpulser i verdensøkonomien. Blant annet har energiproduksjonen fra “grønne” alternativer som vind, skuffet i flere land pga. ufordelaktige værforhold. Mao. har olje -og gass måttet erstatte dette energi gapet de siste månedene.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer