Når faller USA-børsen?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

To skritt fram og ett skritt tilbake har vært mottoet under børsoppgangen det siste året, så kan hende kom ikke nedgangen i november som en overraskelse. Stockholm-børsen falt med over 3 prosent, drevet av gevinstsikring i kombinasjon med mye negativ støy på boligmarkedet, som har smittet over på mange andre sektorer.

Det overraskende er ikke at Stockholmsbørsen faller noe etter nok et sterkt år, men at USA ikke gjør det. USA setter nye rekorder nesten hver dag, delvis drevet av kommende skattelettelser (som for første gang faktisk ser ut til å gå igjennom). Men hovedårsaken er uforsvarlige kursoppganger hos noen få store teknologiselskaper.

Hvis Stockholmsbørsen allerede nå er litt bekymret, hvordan vil den takle nedturen – selv om den bare skyldes gevinstsikring – som før eller senere kommer i USA?

Svakheten i boligmarkedet kommer trolig til å fortsette i et par kvartaler og gjøre at Sverige vokser mindre enn ventet de neste to–tre årene. Tempoet i nybygg må reduseres raskt, og sannsynligvis skjer det på den harde måten: gjennom massive prisfall, prosjekter/land som returneres til kommunene (og derfor aldri starter) og usolgte borettslagsleilighet som blir leieboliger. Kanskje begynner vi endelig å forstå hvilken betydning felleskostnadene har for prisen, og dermed begynner vi å regne på kvadratmeter pluss fellesgjeld når vi kjøper leilighet i framtiden.

Flere transaksjoner satte sitt preg på portefølje i løpet av måneden. Holmen solgte land i Jämtland til nesten fire(!) ganger bokført verdi, og halvparten av det de solgte, er ubrukelig(!). Nok et bevis på at vi ikke ser skogen for bare trær.

Dometic har fullført et større oppkjøp i USA som trolig øker selskapets fortjeneste med mer enn 20 prosent neste år. Aksjen omsettes nå med rabatt på 30 prosent sammenlignet med resten av aksjemarkedet, til tross for en fantastisk markedsposisjon, høye marginer og sterk organisk vekst.

Carnegie Sverigefond økte posisjonen i Investor i løpet av måneden siden rabatten plutselig steg igjen og nå nesten beløper seg til 25 prosent.

Carnegie Fonder
Carnegie FonderPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer