Gå til hovedinnhold

Slik når du sparemålene dine raskere

Hvor mye skal du spare og hva sparer du til? Når det er svake renter, som i dag, kan sparingen din bli mye mer effektiv ved å spare på børsen. I dette blogginnlegget får du vite mer om hvordan du kan spare smartere og hvordan du kan spare en million raskere enn gjennomsnittet.

Smartere sparing

For mange virker det fjernt å spare til pensjon eller hus. For andre er sparing essensen i privatøkonomien akkurat nå. Heldigvis er sparing enklere enn mange tror.

Vi blir ofte spurt hvor mye man bør spare i måneden. Og det er et bra spørsmål. Svaret er dessverre mer komplisert. Alt avhenger av den økonomiske situasjonen din. For de fleste er det beste svaret at man bør spare 10 % av disponibel inntekt. Da er sjansen der for at sparingen ikke vil påvirke levestandard negativt, samtidig som du vil få mye igjen for sparingen din.

I dag får du svært lave renter på den vanlige bankkontoen din. Blir vi liggende på dette nivået får du en negativ realavkastning på sparepengene dine. Ved å spare i fond kan du øke avkastningen du får på de oppsparte midlene. Det finnes flere ulike typer fond og du velger selv hvor stor risiko du ønsker å ta. Se også: Derfor bør du velge fond med høy rating

Ønsker du å bruke mer tid på investeringene dine kan du også spare i aksjer.

Nå en million raskere

Har du en gjennomsnittlig inntekt vil du med denne metoden kunne spare opp mot en million i løpet av 19 år. For deg som er litt modigere og som ønsker å spare én million raskere enn gjennomsnittet er dette en måte å gjøre det på:

  1. Skaff en inntekt som er høyere enn medianinntekten. Enklere sagt enn gjort, men det vil definitivt hjelpe på for å maksimere punkt 2.
  2. Spar mer enn 10 % av den disponible inntekten din. Du trenger naturligvis ikke å øke til 80 %, men hva om du høyner til 15 %? Eller 20 %? Da vil du nå målene dine raskere.
  3. Forfin aksje- og fondsstrategien din. Foreløpig i denne sakene har vi snakket om børsen som helhet. Den veksten kan du enkelt speile med indeksfond. Velger du en skarpere strategi med aktivt forvaltede fond eller aksjer med god vekst kan du slå børsens gjennomsnittskurs.

Se også: 5 tips for å oppfylle drømmene dine

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer