Morgenrapport Torsdag

Apropos tolke meldingen positivt; Dow Jones solgte av 80 punkter på få minutter, men hentet seg raskt inn igjen. Bernanke gav ingen signaler om en ny stimulipakke (QE3), men meddelte at de ville fortsette å kjøpe lange obligasjonsmaturiteter og selge korte ut året. Denne operasjonen gjør at lange renter holder seg lave, noen som fører til lavere utlånsrenter i bankene og gir investorene incentiv til å putte pengene i andre risk assets som f.eks aksjer.

Asiatiske børser faller tilbake etter kinesiske produkjsonstall viste negativ utvikling i Juni. Hard landing maskert som soft landing, og husk at du aldri helt kan stole på kinesiske makrotall. De blir manipulert dessverre. Det positive er at ledelsen i landet ønsker vekst, og gjør hva de kan for å kickstarte økonomien igjen. De senker styringsrenten og reserverkravene til bankene, de justerer kapitalkravene ved lån og vurderer nå store infrastruktur prosjekter. Problemet er at kundene i Europa og USA ikke kjøper like mye kinesiske varer lenger, og det er det vanskelig å få gjort noe med!

-/ HVIS VI FRIR oss fra konvensjonell tankegang og ser på krisen med nye øyne; Hvorfor tror vi at lave kunstige renter vil redde oss i en gjeldskrise? Høyere renter vil være den beste motgift mot ytterligere gjeld, og effektivt får politikerne til å kutte utgiftene eller gjøre en “default”. Ved å presse Spanske renter ned, skaper vi et falskt inntrykk av trygghet, som gjør at reformene tar lengre tid og gjeldsgraden forblir stor.

-/ OLJELAGRENE har ikke vært fullere siden 1990. Ikke rart oljeprisen falt nye $3 i går. Min spådom er at cruden faller under $80 før helgen…

-/ KL 16.00 KOMMER det makrotall fra USA, og en av de vi skal følge nøye i dag er “salg av brukte boliger”. Morgan Stanley er ute med en analyse i forkant som sier at dette tallet kommer til å overraske på oppsiden, fordi de har sett en klar bedring i antall salg ved undersøkelser gjort blant salgskanalene og meglerhusene.

-/ PETER WARREN skriver godt om “tilpasningsevne” i dag, og hovedpoenget er at Norge burde ta inn over seg utfordringene andre land har møtt, og være ydmyke for at det kan skje stygge ting med norsk økonomi også. Jeg vil tillegge et par ting: Vi har budsjettert å bruke overskuddet på oljefondet, som estimert skal gi 4% avkastning, men de leverer 2.8%. Skulle oljeprisen falle 20 USD til, vil det få store ringvirkninger for norge og skatteinngangen, plutselig har vi ikke råd til de høye offentlig utgiftene lenger. Veksten vil være borte som dugg for solen, og hva tror du skjer med de oppblåste boligprisene?

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer