Morgenrapport Torsdag

Ny opptur i Asia, og oljeprisen har steget $2 det siste døgnet. Svekkelsen i dollaren bidrar til å sende ulike råvarer opp. Dette er en klassisk “risk-on” bevegelse, der alle risikoaktiva beveger seg samtidig. Selv om man ikke henger med, skal man i hvert fall ikke stå i mot. Bevegelsene på oppsiden har vært voldsomme det siste året, og inntruffet akkurat når mange nok tror det brekker ned.

-/ LAGERTALLENE I går viste større trekk på bensin enn forventet, og det sendte oljeprisen høyere, ettersom “kjøresesongen” begynner om en måneds tid. Der bommet jeg også, sikkert fordi jeg er farget av synet mitt at oljeprisen skal videre ned før sommeren.

-/ BJØRN KJOS VIL registrere langdistanseflyene sine i Irland, slik at Norwegian kan ansette billige flyvere fra Asia. Dette er en positiv trigger for selskapet, og snart begynner et nytt kapittel med flere spennende destinasjoner. Husk at de ikke bare må fly Oslo til langtvekkistan, men kan konkurrere på melkeruter som London-NYC, Frankfurt-Bejing osv. Kjos har rigget selskapet med den nyeste flåten fly, og nå billigste flyvere og kabinpersonell.

-/ CECILIE FREDRIKSEN trekker seg fra styrene i Golden Ocean og Frontline. Jeg vet ikke hvor mye vi skal lese i dette, men det er mange som reagerte på at de nye Capesize skipene som ble kontrahert tidligere i år, ble lagt i Frontline 2012 selskapet. Er John Fredriksen i ferd med å kaste Golden Ocean og gamle Frontline under bussen? Problemet er at de sitter på gammel moro, og kjipe kontrakter som begrenser oppsiden hvis markedet kommer tilbake.

-/ SPETALEN OG BLYSTAD la ut en post på 7 millioner aksjer i Spektrum gjennom ikke mindre enn seks meglerhus i går ettermiddag! Aksjene representerer 30% av beholdningen deres, og de resterende aksjene har de låst i en “lock up” avtale frem til 1. Januar 2014. Det hindrer dog ikke f.eks Spetalen å låne inn aksjer andre steder og shorte den for å sikre seg en høy kurs. Tenk på det, skulle aksjen falle frem til 1. Jan, så har han sikret seg et høyt nivå på shortaksjene. Stiger aksjene, kan han jo bare selge ut posten som frigjøres fra lock up og med det svekke kursen slik at short posisjonen også går inn.
    I dag kom meldingen om at de har solgt 5 millioner aksjer til 55 kroner i kurs. Det er -10% under sluttkurs i går, og kun 70% av ønsket volum. Det er tydelig at det ikke hjalp å hyre størsteparten av meglerkorpset i Norge. Aksjen kan bli tung i dag.

-/ KINA HAR 19% av verdens befolkning, men kun 7% av dyrkbar jord. Det betyr stor matimport og muligheter for vestlige selskaper. Fin artikkel om råvarekomplekset i Kina, med fokus på soyabønner og mat.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer