Morgenrapport Torsdag

Nikkei stiger +1.1%, og er nå på 12.380. Det er 620 punkter fra det uttalte målet til den japanske finansministeren. Stiger indeksen fem prosent de neste to ukene, så har han målsatt en av verdens største finansmarkeder med skremmende presisjon.

Dow Jones er opp +16% siden November, og det er mye for en indeks. Jeg sier ikke at vi nærmer oss en topp, men vi skal huske på en viktig statistikk, etter at vi har lagt bak oss tre av årets første måneder.

I løpet av de siste 90 årene har indeksen gjort følgende:

  • Falt -5% minimum tre ganger årlig.
  • Falt -10% minimum en gang i året.
  • Falt -20% hver 3.5 år. 

Ser vi på Oslo Børs nå, har ingen fall oversteget 2.5% hittil i år. Det betyr at vi har noen korreksjoner foran oss. Uansett hvor bullish man er, er årsakene til disse nedsalgene så ulike, at det er vanskelig å tro at vi ikke kommer til å oppleve tilsvarende i år også. Det positive er at det bør være lett å sette stoploss. Faller indeksen 3-4% er det fare på ferde. Jeg ville faktisk satt 3% eller 12-14 punkter på OSEBX, som kan representere et kortsiktig sentimentskifte.

-/ ENDELIG er tallene til SUBC her, og det ser ut som de treffer på topplinjen (skulle bare mangle, alle kontraktene er godt kommunisert), men noe svakere på bunnlinjen på grunn av en disputt i Brasil. Estimatene på net profit lå på $110mill++ , mens de leverte $141 mill. Jeg er redd aksjen faller i dag, spesielt fordi de snakket ned forventningene til 2013. Stiger den, så er det fordi selskapet øker utbyttet fra estimert 30 cent til 60 cent. Problemet for verdsettelsen er at utbytte er bare å flytte penger fra en konto til en annen, du har ikke mer penger av den grunn.

-/ EN AV DE svakeste sektorene på Wall Street i går var solaksjene, og det gjenspeilet seg i REC på Oslo Børs. Faller den videre ned kan det kanskje være en kjøpsmulighet. Sektoren ser friskere ut nå enn den gjorde i Januar. Høyere underliggende priser og utskiftninger i aksjonærlisten.

-/ ARCTIC SECURITIES gjorde en frisk post i RCL før børs i går. Dvs. Den ble sikkert gjort tirsdag kveld, og ble mest sannsynlig gjort på flere kjøpere. Selgeren kommer fra en aktør som ikke er direktemedlem på børsen. Det ble ikke flagget noe, ergo lite sannsynlig at det er en innsider. Uansett greit å få gort en post på 575k aksjer til en verdi av 110 millioner og kurtasje begge veier.

-/ FAA LAR 787 Dreamliner testfly igjen, husk at Boeing kun har satt leveransen til Norwegian som “at risk”. Den er ikke definitivt utsatt. Nå spekuleres det om NAS lanserer rute fra København til Fort Lauderdale for vintersesongen. Det forundrer meg ikke om aksjen går på dette.

-/ INTERESSANT oppslag i avisen i dag om hva Øystein Stray Spetalen eier av aksjer. Jeg har alltid sagt at du må se hva folk gjør, ikke hva de sier. Hadde du eid aksjer i illikvide olje og offshoreselskaper for 1.3 milliarder kroner hvis du virkelig var bearish til markedet og soliditeten vårt finansielle system?

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
14.03.2013 09:13

For en som ser på jkøp og alg av aksjer som en liten hobby (foreløpig er det morsmommere å lese/lære enn å kjøpe/selge) når du “anbefaler” å kjøpe REC, er det da noen penger å tjene om man kjøper REC aksje for feks. 1500,- for så å selge noen dager senere gitt at den har økt? spør om dette mtp kurtasje, det koster X for å kjøpe og X for å selge. Er dette er fryktelig dumt spm tar jeg den på min kappe, men er greit å vite slike ting før man begynner å handle mer aktivt.