Morgenrapport Torsdag

Nikkei -1.72%  Shanghai stengt  S&P500 -0.09%  DAX futures -0.49%Den tidlige oppgangen holdt ikke inn, og hovedindeksen endte marginalt ned, hovedsaklig på grunn av Equinors tunge sluttspurt.
Europa ellers, med sine langt mindre oljetunge indekser, holdt seg på oppsiden, med varierende marginer.
USA fikk ingen stor grunn til å gjøre hverken det ene eller andre etter Fed møtet, men trakk seg også ned mot uendret før en bråte av kvartalstall etter stengetid.
Asia tar et solid skritt tilbake, og indeksene handler mellom 1 og 2% ned for dagen. Hong Kong indeksen er nesten ned 10% på snaue to uker.
Aribeidsledighet fra Tyskland og EU, rentebeskjed fra BoE, og ikke minst BNP fra USA er dagens makro.Oljen tok et kjapt hopp etter et lite angrep på et stengt oljeanlegg i emiratene og en brann på en tom tankbåt som var under vedlikehold, men all oppgang ble solgt ned i løpet av handelsdagen.
3 måneders lav er nivået man ligger på, og nedgangen har vært på nesten 17% for Brent siden 6. januar…
Under SARS epidemien var utviklingen likedan, og spesielt kollaps i flyreiser var største bidragsyter til kollapsen i etterspørselen. 
Denne gangen så er timingen enda verre, da dette skjer midt under kinesisk nyttår, hvor feiringer over store deler av landet har blitt kansellert, befolkningen har blitt bedt om å holde seg hjemme, og produksjonsbedrifter har blitt bedt om holde stengt ytterligere en uke for å hindre spredning av viruset.

Hvis man skal bruke spredningen av SARS som en pekepinn (som dog hadde en vesentlig høyere dødelighet), så skal viruset være en faktor frem til sommeren, med en peak i smittede rundt april/mai.
Citi mener at Kina da vil presse på med stimuli for å dekke over svekkelse i økonomien, og at den reelle økningen i etterspørsel vil komme i H2, men at markedet gjerne vil prise inn dette fra og med april/ mai.
Hvis man klarer å kontrollere viruset bedre enn sist, og/eller finne en vaksine raskere så kan alt dette skje tidligere.

Her er en god presentasjon fra Reuters på allle de andre faktorene for oljen i 2020.ESG har vært en betegnelse som har økt i popularitet, og på aksje og fondssiden så er denne trenden utelukkende på vei opp. Mens alt av aksjefond (aktive fond) har sett uttak i varierende grad, så har både aksjer og fond med merkelappen Enviromental, Social, and Corporate Governance sett solide strømmer av kapital.

BofAML har faktisk en liten notis ute hvor de sier at klimaendringer ikke lenger bare er våre barns problem.
De har regnet seg frem til at den potensielle økonomiske effekten av klimaendringer kan være 3% BNP fall hvert år fra 2030.
De mener også at hele 5% av all aksjeverdi globalt kan ryke på bakgrunn av klimapolitisk reprising, og den potensielle smellen den kan ha på inntjeningen.

De ser heldigvis også noe oppside i alt dette, og det er at nye økonomiske og teknoologiske løsninger i nær fremtid kan demme opp for nesten alt bortfallet fra klimapolitikken.Storinvestoren i Idex og Thinfilm, Woodford Capital Management, har som kjent vært under administrasjon en stund. Nå starter den forsiktige tilbakebetalingen av restene etter fondskollapsen.
Så langt er det relativt små summer som tilbakebetales investorene ettersom fondene ikke er likvidert ferdig enda. Investorene må dog sitte på sidelinjen og se selskaper som Woodford hadde kommitert kapital til hoppe forran i køen for å nappe ut det som er mulig.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer