Morgenrapport Torsdag

Flat utvikling i Asia, men her hjemme dreier det seg om kvartalstall fra børsens viktigste selskaper:

Statoil leverte marginalt dårligere, og spår lavere produksjon i 2013. Den viktigste variabelen for et oljeselskap er antall fat de drar opp av bakken, og her svikter altså Statoil. Bearish!

Orkla lider av det samme problemet. Marginene økte, og dermed slo de forventningene til bunnlinjen, men de klarte ikke å øke topplinjen som var svakere enn i fjor. Økt utbytte kan føre til positivt drag i aksjen, men vær klar over at dette ikke er en “vekststory” uansett hvor fancy film Åge Korsvold viser frem på presentasjonen.

DNB redder seg inn på grunn av justering av disse basiswappene, som viste store røde tall på begynnelsen av året, men har gitt en positiv effekt de siste to kvartalene. De varsler økte lånekostnader for kunden på grunn av økte kostnader fra europeiske og norske myndigheter. Så lenge de klarer å overføre høyere kostnader til kunden, bør de klare gode marginer i år også. Jeg tror dagens rapport var nøytral til positiv for aksjen.

Norske Skog tar store nedskrivninger begge to, og jeg er usikker på om investorene belønner selskaper som ikke er i nærheten av å vokse.

-/ PÅ GRUNN AV stigende wafer, silisium og panelpriser, var solsektoren sterk på Wall Street i går. First Solar endte opp +7%, på 60% høyere volum enn normalt. REC legger frem tall i morgen, og det er kanskje for nære i forhold til en trade. Det jeg ikke liker med solbransjen, er at det er mye politikk involvert. Vi kjenner til problemene med Kina, men nå har USA klaget India inn for WTO, fordi de krever at moduler som settes opp i landet må også være produsert i India. Proteksjnisme skaper usymmetri!

-/ DET VAR IKKE spennende å eie råvarehedgefond i fjor. Fondene falt i snitt -3.7%, og investorene tok ut 20% av all forvaltningskapital. Spekulasjon i råvarer ble populært tidlig på 2000 tallet, men har gitt svake resultater de to siste årene. Et fond som er eiet og forvaltet av Cargill, verdens største privateide selskap og råvarehandler, steg +10%. Jeg har kanskje nevnt det tidligere at det ikke er innsidebestemmelser i råvaremarkedet. Den som har informasjonen, vinner!

-/ I GÅR SKREV jeg på bloggen om en stor trade i volatilitetsindeksen, der prinsipalen veddet $11 millioner på at noe kommer til å skje i markedet frem til April. Det gikk en annen trade også: en prinsipal kjøpte 100 000 salgsopsjoner på en bank ETF. Vanlig volum i det opsjonsmarkedet var maks 500 kontrakter, slik at denne traden ble lagt merke til.  Større penger vedder på snarlig nedgang i markedet!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer