Morgenrapport Torsdag

Nikkei-0.50% Shanghai+0.12%S&P500-0.20% DAX futures-0.20%

Jeg har tidligere påpekt hvordan nesten samtlige norske renteanalytikere ikke trodde at Øystein Olsen ville heve renten, eller at vi skulle få inflasjonen som Norges Bank har forsøkt å fremprovosere gjennom lavrentepolitikken. Alle ble overrasket når den norske kronen holdt seg lav og inflasjonen skjøt fart.

Illustrasjonen over viser spådommene til de amerikanske renteanalytikerne på 10 årige statsobligasjoner, der samtlige ligger 50 til 150 basispunkter høyere enn hva dagens yield er. Fullstendig bom m.a.o. Dessverre kan slike spådommer få følgefeil når analytikerne må nedjustere estimatene sine “after the fact”, noe som skaper negative overskrifter i lang tid.

Det samme skjer i EU, der inflasjonene nå ligger nærmere 1.1% fra 1.7% i fjor. Husk at nesten alle sammenlignbare sentralbanker har et to prosent mål for inflasjon, den skal jo tross alt spise opp gjeld og være vekststimulerende. Utfordringene til EU er frihandel, fallende energipriser og lav vekst. Ettersom de forsøker å unngå tariffer er eneste løsning et nytt stimuliprogram hvis de skal nå inflasjonsmålet, men hva skal de gjøre når korte renter allerede har et minusfortegn?

Oljeprisen faller stygt igjen, og nå legges skylden på uventet lagerøkning. Det er åpenbart disrupsjon i kjeden, da analytikerne sliter med å estimerer oljelagrene. Tenker man logisk er det ikke unaturlig at man bygger oljelagre når USA har økt nærværet i arabiske gulfen i et forsøk på å skremme Iran. I tillegg ligger USA og Kina i en ødeleggende handelskrig. Ville ikke du fyllt opp tankene for sikkerhets skyld?

-/ PÅ ONSDAG stemte Stortinget for at Oljefondet skal selge seg gradvis ut av oljeaksjer ($13 milliarder) og investere mer i fornybar energi ($20 milliarder).Wall Street Journal skriver om selskapene som blir påvirket av den nye retningen. Jeg forstår godt at oljefondet ønsker å investere mindre i oljeaksjer, gjerne for miljøet, men primært begrunnes dette av fondet selv som en diversifiseringstrategi. Alle pengene deres kommer fra olje, de er massivt “long” olje gjennom sine årlige innskudd fra norsk sokkel. Det kan derfor være lurt å investere i andre sektorer for å spre risikoen. Når det gjelder fornybart er vel det også en grei trade, selv om jeg forstår de som er skeptiske til at Oljefondet nå blir “politisert”.

Mvh

Richard Paulsen


Nordnetbloggen.no/BizBot.no/Kryptografen Podcast

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer