Morgenrapport Torsdag

Hvis du enda ikke tror på at vi er i et bullmarked, kan du tenke litt på hvordan du definerer det motsatte; Et bearmarked består av frykt, slik vi så i 2008. Nå har det gått 448 dager siden S&P var ned mer enn -3% på en dag. Er det et marked med mye frykt? Neppe.

Privatinvestorer har våknet, og tegner nå fondsandeler i rekordfart. Dow Jones indeksen er 200 punkter fra all time high og snart våkner mediene. Det kommer artikler om rekordnoteringer, som igjen lokker flere inn i markedet. Det er nå det begynner, ikke slutter. Se denne grafen fra Fidelity, den viser bearmarkedene og bullmarkedene siden 1871.

Jeg har tatt mye feil i livet, men jeg har vært beinhard på at markedet skulle opp siden mai i 2012, og siden den gang har OSEBX gått +20%. Da EU fjernet muligheten for at banker og land kunne gå konkurs, ved å innføre et ubegrenset kjøpsprogram hos ECB, var gud og hans bestemor underinvestert og oppsiden derfor stor.

Flere skuffende rapporter kommer til å dominere markedet i dag; Både Shell og Deutsche Bank har presentert lavere tall enn ventet. Facebook slo forventningene i går, og var sterke på mobil (23% av alle inntektene), men aksjen har steget i forkant og trakk seg tilbake “after hours”.

Dagen i dag åpner ned, men ikke bli redd, det snur opp igjen fortere enn du tror!

-/ DET SPEKULERES i en massakre i obligasjonsmarkedet når rentene begynner å stige igjen, og i denne artikkelen fremkom det to interessane poenger; I de siste 85 år av børshistorien har verden gått gjennom depresjoner, hyperinflasjon, resesjon og flere bobler, men aldri har aksjemarkedet vært ned over en 20 års periode. Du kan ta hvilken som helst dag, trekke en linje tilbake 20 år, og markedet har alltid steget. Det sier litt om hvordan egenkapitalen utvikler seg sammen med samfunnet. Obligasjoner blir straffet under et inflasjonsregime, mens aksjer stiger. Egenkapital i form av aksjer er den beste beskytter av kjøpekraft!

-/ AKTØRER I RÅVAREmarkedet forteller at de ulike segmentene har forandret karakter, og strukturen har blitt annerledes. Tidligere var det én som tradet sukker, og én som tradet energi/olje. Nå er samme trader avhengig av begge markeder, fordi sukker lager ethanol, som konkurrerer med bensin. Det samme gjelde innenfor energi vs matvarer/soft commodities, relatert til produksjon av gjødsel (gass og nitrater). Men før man prøver seg i disse markedene, og jeg vet det er fristende ettersom dette har blitt tilgjengelig gjennom ulike CFD plattformer, bør dere sette dere inn hva disse følgende selskapene driver med og hvor store de er: Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill, Louis Dreyfus, Glencore. De er nemlig motpartene dine, og ettersom det ikke er noe som heter innsideinformasjon i råvaremarkedet, så kan du banne på at Cargill som styrer 40% av kornet som shippes ut av midtvesten i USA ikke taper penger på trading…

Du tror det ikke før du ser det; Kommunistpartiet i  Kina har ansatt 2 millioner kinesere for å spre partipropagande på weibo/twitter og i sosiale medier. If you cant beat them, join them….

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer