Morgenrapport Torsdag

Nikkei -0.20%  Shanghai +1.35% S&P500 -0.76% DAX futures +0.00%

Renten kommer til å bli satt videre opp i Norge også, mest sannsynlig på nyåret. Duete analytikere peker på svekket vekst og inflasjon, virkeligheten heter Øystein Olsen og han er opptatt av arbeidsledighet og sterk lønnsvekst. Han har også uttalt at han ønsker å skaffe seg flere verktøy, hvis vi går mot en resesjon på et senere tidspunkt. En blåkopi av uttalelsene til FED og ECB. Nå spekuleres det til og med at Draghi kommer til å heve renten i eurosonen før han forlater sentralbanksjef posisjonen. Dette er bakenforliggende årsak til den økte volatiliteten på børsen. Masse risiko, lån og obligasjoner skal reprises et nytt virkelighetsbilde.

Det har vært mange spekulasjoner om hva som sendte oljeprisen kraftig ned denne uken (overproduksjon i OPEC, sesongmessig svak periode, rekordproduksjon i USA, feilede Iran sanksjoner). De mest tabloide forteller om store spekulative long posisjoner (500.000) som ble likvidert. En annen forklaring blir presentert av Goldman Sachs; Bankene hedget eksponeringen sin mot oljeprodusentene. Når f.eks Equinor eller Exxon ønsker å låse inn prisnivåer eller sikre seg på nedsiden, går de til investeringsbankene som skriver ut put opsjoner eller fasiliteter futures short salg. Goldman mener at under den store oppturen det siste halvåret ville produsentene bruke put opsjoner, i stedet for futures. Det gir en større fleksibilitet hvis prisen fortsatte videre opp. Utfordringen kom da put opsjonene begynte å handle in-the money, og bankene begynte å skylde oljeselskapene penger. Da måtte de selv, altså prop desken, selge olje futures for å hedge sin egen risiko på disse put-opsjonene. Ettersom slike markeder er en saueflokk, skulle alle gjøre dette samtidig

-/ TECH AKSJENE har også fått juling og for Apple sin del kan det skyldes underleverandører som rapporterer kvartalstall. Da knekken først kom, ble det utløst av en underleverandør som overrasket markedet ved å si at Apple hadde nedjusterte ordre, mest sannsynlig på grunn av svakere etterspørsel fra detaljistleddet. Wall Street løpe derfor rundt til alle børsnoterte underleverandører og stilte samme spørsmål, der fire andre også bekreftet mindre salg enn først forespeilet av Apple.

-/ OLE ANDREAS HALVORSEN i Viking Global Advisors har redusert sin Facebook post kraftig i høst. Det skyldes mest sannsynlig at brukerveksten avtar, da selskaoet er i ferd med å gå tom for mennesker (alle mennesker på jorden er ikke potensielle kunder, og nå har det 1/3). Mitt inntrykk er at selskapet fortsatt er en pengemaskin, og har vist en enorm evne til å kjøpe konkurrenter og kommersialisere trafikk og innhold. Gi den litt mer tid, men når “brukervekst-storyen” er historie, kan aksjen fort få en rebound.

-/ ALLE HAR FÅTT med seg chatbot assistentene hos banker, forsikringselskap, kanskje dere har prøvd Siri, men “next level” chatbot kan erstatte tyngre funksjoner som rådgivning. Nordnet lanserer nå Smarte Porteføljer, der du velger risikonivå selv og porteføljene justeres seg automatisk etter markedsutviklingen. Kjernen i produktet er uansett robotrådgivningen i forkant, som skal avdekke hvilke produkt som passer for deg!

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer