Morgenrapport Torsdag

Nikkei +0.83%  Shanghai +0.06% S&P500 +0.85% DAX futures +0.30%

Full gass i markedet gjennom de første dagene i juni måned. Dette til tross for tollbarrierer, ny anti-eu regjering i Italia og enda strammere arbeidsmarked i USA. Det er nå flere utlyste jobber enn folk som har registrert seg som arbeidssøkende. Liten tvil om at renten skal videre opp. 

Grunnleggerne av UK’s største hedgefund, Brevan Howard, etablerte i 2017 et nytt masterfond for å ta mer risiko med nye penger. Fondet er opp 44% hittil i år, der hele 37% kom i Mai måned på Italiakrisen. Her var det noen som hadde shortet obligasjoner og bankaksjer.

Allikevel stiger totalmarkedet. Det gjør også Tesla, som avholdt kapitalmarkedsdag i går. Aksjen stiger 10% til $320, det er kun femten nye prosent til all-time high. Selskapet er som teflon mot stygge overskrifter og frittalende gründer. Apropos Elon Musk, Reuters skrev i går at det Norske oljefondet stemte for å kreve at Musk sier fra seg enten styrelederrollen eller CEO tittelen, men tapte sammen med et knippe andre aktivistinvestorer. Uvisst hvilken side Jan Petter Sissener var på.

Nå som alt går på skinner er det ikke mange som leser Finanstilsynet sin siste rapport om gjeldsbelastning og risikofaktorer i Norge. I går kom de med sterke advarsler om at gjelden fortsetter å øke, fordi rentekostnadene fortsetter å være rekordlave målt mot inntektsnivå. Det gjør at banker og finansinstitusjoner fortsatt er utlånskåte, da låntagerne på papiret kan betjene høyere gjeldsbelastning. Låntagerne elsker billig kreditt og kjøper hus, hytter og biler (se bilparken i Norge nå målt mot 20 år siden) i stort omfang Finanstilsynet peker på at rentene steg 5.6% i perioden 2006-2008. Ganske raskt mao. Risikofaktorene nå er handelskrig, boligboble og høyere rentekurve.

Se på denne grafen, du vil ikke sitte feil når disse strekene reverserer. Merk også at DNB nedgraderte Selvaag Bolig i går, der de pekte på høyere renter, flere boliger i markedet og lavere befolkningsvekst.

-/ MICHAEL BATNICK jobber som finansiell rådgiver sammen med Josh Brown, den beryktede Reformed Broker for de som er aktive på Twitter. Batnick har fulgt i sjefens fotspor og skrevet en finansbok. Denne handler om berømte tradere og forvaltere og deres STØRSTE feil i markedet.Jeg har lagt den til bestilling, så får vi se om verden har fått en ny Reminices of a stock operator..

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer