Morgenrapport Torsdag

Nikkei +0.12%  Shanghai -0.42%  S&P500 -0.57%  DAX futures +0.00%

Sentiment: Rentemøte!

Trump ansatte en ny økonomisk rådgiver i går, og dere kjenner han sikkert fra TV-skjermen som kommentator på CNBC; Larry Kudlow. Her går vi fra storfinans til tv-bransjen med et pennestrøk. Hans første kommentar som offentlig ansatt var: China hasn’t played by the rules in a long time. Nå blir det straffetoll på flere varer. Vet dere hva straffetoll fører til? Høyere priser og høyere renter. Årets store tema!

En ivrig leser spurte på en mail om hvorfor jeg var så opptatt av rentene, spesielt når de var så lave og ingen forventet at de ville gå særlig høyt i denne syklusen. Det er helt riktig, men vi har hatt en av historiens lengste perioder med lave renter, noe som fører til at husholdninger og næringsliv tilpasser seg dette og senker guarden. Nå er de ekstra sårbare, husk bare hva Øystein Olsen sa om gjeldsproblematikken hvis renten steg med 1%.

Norge har aldri vært mer forgjeldet, huslån og forbrukslån, målt mot inntekt og formue noen gang i historien. Noe som har pushet boligprisene så høyt at vi troner som Europas mest risky boligmarked. Jeg tror det blir en game-changer når rentene stiger, og mitt fokus på rentene i 2018 er en skarp advarsel om en forestående nedgangssyklus.

For ordens skyld husker alle hvordan jeg i fjor skrev at høyere renter var bullish, og ja i begynnelsen er de dét (tegn på aksellerende realøkonomi), helt til snøballen begynner å rulle andre veien. Aksjemarkedet steg 20% i fjor, og hadde den sterkeste januar jeg kan huske, da tipper jeg mye av oppsiden av et høyere renteregime ble inndiskontert. Det neste året vil bestå av nerver som lurer på hvordan dette FAKTISK slår ut.

Det store fokuset de siste årene har vært hvorfor inflasjonen uteblir (det blir jo skjebnes ironi at det året da sentralbankene nedjusterer inflasjonsmålet, så stiger inflasjonen mer enn ventet), nå er den definitivt tilbake.

-/ KLOKKEN 13.00 kan dere delta på et nettmøte med Panoro Energy. Dette er en super måte å bli kjent med selskaper på, men også oljebransjen som nå er i et krysningspunkt. Videre vekst eller utflating? Meld dere på her!

-/ BIZBOT har hentet 4.4 millioner kroner i en ny finanseringsrunde, og sjølsagt klarte journalisten å bruke ett sitat der min mor figurerer som eksempel. Den vanskelig veien begynner uansett nå som ekte kunder kan bruke produktet. Vi forventer kjeft og bugs, men når vi har slipt til modellen kan du klikke deg gjennom papirarbeidet på en rettet emisjon med 7 klikk. Alle som har emittert i aksjeselskapet sitt vet hvilket mareritt dette er.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer