Morgenrapport Torsdag

Morgenrapport Torsdag


Nikkei +2.95%  Shanghai +0.34%  S&P500 +0.64%  DAX futures +0.29%


Europa fikk igang litt momentum etter en rekke gode makrotall,  og det ser ikke ut til at tempoet i økonomien bremser. Nye rekorder ble igjen satt i USA, selv VIXen var bare en hårsbredd fra den laveste stengningen noensinne. Nikkei åpner etter ferien, og handler opp 2,9% i skrivende stund. Service PMI fra UK, og ADP Nonfarm og oljelagertall fra USA er makroen som stikker seg ut idag.

FOMC referatet ga ingen overraskelser denne gangen heller, en av fordelene med en sentralbank som har satt en ny standard i transparens. Strategien for 3 økninger i inneværende år står ved like, og markedet priser nå inn 75% sannsynlighet for første renteøkning i mars. Medlemmene kommenterte også Trump sin skattereform kjapt, og mener at den burde gi en boost til forbrukeroptimismen, men at den kan gi noe uønsket press på oppsiden for inflasjonen på sikt.

Jeremy Grantham, kjent forvalter i GMO, slapp igår en 13 siders rapport med det han kaller personlig synspunkt. Han mener vi nå står rett forran Blow Up fasen av bullmarkedet, altså når markedet nærmest går vertikalt opp, med det påfølgende kræsjet. Mannen forutså både fallet i 2000 og 2008, og har et godt poeng i at det ikke bare er prisingen som er grunnen for at markeder kræsjer, prisakselerasjon er vel så viktig. Hans these er at markedet kan eksplodere opp mot 3400-3700 poeng på SP500, før det brekker ned. Emerging Markets er stedet han mener man får mest ut av i det siste løpet til dette rekordbrytende bullmarkedet.

Oljeprisen har hatt den sterkeste starten på året siden 2014, og rekordkulde i Nord Amerika, samt uro i Iran hjelper godt på utviklingen i det korte bildet. OPEC viser så langt god beherkelse i å holde produksjonsnivåene, mens produsentene i USA presser på, og er ikke så langt unna produksjon på 10mill fat om dagen.
Grafen oven viser hvordan produsentene hedger WTI produksjonen sin, men dette er ikke utelukkende for spekulering i pris, dette letter også veien til finansiering vesentlig. Grafen under viser veldig klart hvem som er på den andre siden av traden, hedgefondene sin long eksponering mot olje har ikke vært så høy på lang tid.
Fremtidskurven for WTI er paddeflat frem til september, så er det en veldig tydelig backwardation deretter.

Golden Ocean leverte en sterk børsdag på høyt volum igår, selv med bratt fallende tørrbulk indekser.
Grunnen er ganske enkel, fremtidskontraktene for Capesize ratene steg over 10%, da markedet hadde indiskontert en vesentlig tøffere start på året, og bråstansen i kinesisk jernproduksjon lar vente på seg. Annenhåndsmarkedet for båter er fortsatt veldig sterkt, og det er en håndfull av aktører som kontinuerlig ser etter og øke flåten sin. Kommer tørrbulkmarkedet seg gjennom Q1 uten de alt for stygge fallene, så blir det en veldig fin reise inn mot Q4 tallene til GOGL.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer