Morgenrapport Torsdag

Nikkei +1.45%  Shanghai -0.50%  S&P500 -0.01%  DAX futures +0.10%


Sentiment: Volatiliteten er DEFINITIVT tilbake!

VIX indeksen lå store deler av september, oktober og første uken av november under 10. Nå ligger den 11-12. Plutselig svinger S&P500 ti til tyve punkter om dagen i stedet for to til fem. Merk at dette er et tegn på at investorene er usikre på retningen, og det betyr økt risiko i markedet. Vi kan få en stygg smell innen kort tid. For tre uker siden gamblet jeg på at markedet tok seg en pause frem til slutten av januar. 

-/ JEG HAR SKREVET om to aksjer i høst, der jeg har ment at man bør være long NEL og short DNB, uten noen sammenheng forøvrig. NEL har steget fra 2.40 kroner til 3.40 kroner de siste tre månedene. Selskapet har levert en jevn strøm av positive kontrakter og innsidekjøp, senest i går meldte controlleren at han kjøpte 50.000 aksjer på 3.34 kroner. DNB derimot har falt fra 158 kroner til 148.40 kroner siden jeg var tydelig på at aksjen var et salg. Dette skjer til tross for et tilbakekjøpsprogram på 5.4 millioner aksjer, der de plukker cirka 150.000 aksjer hver eneste dag. De blir ferdig rett over jul, samtidig som MifID II, GPRD og PSD2 direktivet skal implementeres. Økte kostnader og innskrenket mulighet til å bruke sin markedsposisjon til å tjene penger.

-/ DNB ER UTE med sin renteprognose og det fikk meg til å blogge i går. De mener Norges Bank mest sannsynlig kommer til å vente til 2019 før de hever renten, men ser man på argumentasjonen deres, tenker jeg 2018. De lister opp fire triggere som vil får sentralbanken vår til å heve styringsrenten, to av dem kommer til å intreffe i mine øyne.. 

Det hoper seg opp med boliger til salgs i hovedstaden, og nå som Oslo Kommune måtte stoppe boligkjøpene som følge av korrupsjonskandalen, er det lite trolig at bunnen er nådd. Hedda Ulvness i EIE, sier til Finansavisen at selgerne er desperate og det er eneste årsaken til at det er noen omsetning å prate om.

Etter at dyre reguleringer og skattevridning har gjort at den eldre generasjonen har stukket av med all verdistigning i boligmarkedet, er det godt å se at formuer bygges av unge sultne med livet foran seg: Bitcoin steg til 14.700 USD i natt. Media fokuserer på det enorme strømbruket som kreves av kryptovaluta, og peker på at det ikke er holdbart i lengden. (Nå bruker BTC mer strøm enn en middels stor amerikansk by!!!)  Hvorfor er det ikke holdbart? Her tjener man jo penger på forbruket sitt. Strøm inn – penger ut. Spille playstation eller mine bitcoins? Noe kommer til å vike.

Diskusjonen rundt strømforbruket har alltid eksistert, denne fra 7 år siden.

Mvh
Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer