Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei -2.32%  Shanghai +0.31% S&P500 +1.09% DAX futures -0.58%
Som forventet ble det en hyggelig sesjon igår. Hoppet i oljeprisen gjorde sitt med OSE, hvor resten av kontinentet fulgte med. Høybetaindeksene i Tyskland og Italia ledet ann. USA endte litt over 1% over hele linjen, og igjen viste tech vei oppover.
Japan kommer bra tilbake etter gårsdagens sterke start på uken. Resten av verdensdelen handler noen få punkter over og under nullstreken.
Spansk arbeidsledighet, BoEs Carney sin tale, Bygge PMI fra Storbritannia, og oljelagertall fra USA er dagens makro.

Etter den søte kløe kommer den sure svie. Fokuset snudde raskt mot at handelskrigen langt ifra er løst, men at man bare har kjøpt seg 3mnd med tid for ytterligere forhandlinger. Bildet er også uklart på når Kina skal fyre opp den avtalte importen.

Grafen over er å finne i så og si hver eneste finanspublikasjon nå.
Yield kurven er i ferd med å invertere, noe som tilsier at yielden på lengre obligasjoner blir lavere enn på korte. Historien har vist at dette ikke er et veldig godt tegn for markedet. Spørsmålet er som alltid timingen, som man ser i grafen over så inverterte kurven et godt stykke før aksjemarkedet snudde ned i 2008.

Torsdagens OPEC møte kan bli av det viktigere slaget. Strategien har i år ført til abnormale store svingninger i oljeprisen, hvor kartellet nesten kvartalsvis har måttet justere produksjonen sin for å være i takt med russisk og amerikansk produksjon.
Qatar skal fra 1. januar trekke seg ut av OPEC, noe som produksjonsmessig ikke er den alt for store hendelsen for olje. Landet produserer i underkant av 1mbpd, men er tilgjengjeld verdens største LNG produsent og eksportør. Qatars svært anspente forhold til naboen Saudi er nok en stor grunn for avgjørelsen. At de også skal øke LNG produksjonen med over 40% frem mot 2023 er også en viss trussel mot kartellets medlemmer som i langt større grad lener seg på olje.

Med både USA og Russlands oljeproduksjon på høyde med OPEC største produsent, Saudi, så er OPEC mer og mer avhengig av eksterne avtaler for å legge vesentlige føringer på oljeprisen. Kartellets oljeprismål skaper også splittelser internt, da de forskjellige nasjonene har forskjellige behov på hvor oljeprisen bør være. Iran for eksempel, som har det laveste behovet, hevder at de ikke engang er konsultert for oljeproduksjonskuttene som skal gjøres torsdag, og de er tross alt OPECs femte største produsent.
Hvis ikke OPEC legger om strategien sin, og skaper en mer stabil hverdag for både oljeprisen og medlemmene, så tror jeg kartellet sakte men sikkert går mot en langt mer irrelevant tilværelse.

Godt over 100meter under bakken i Singapore foregår et spennende prosjekt. De bygger lagre for oljeprodukter!
Da Singapore har rimelig naturlige arealbegrensninger, og null interesse i å miste sin sterke posisjon som shippinghub, så har de funnet en god løsning for å kunne fortsette å ta imot store mengder oljeprodukter uten at Marine Bay Sands må vike for lagertanker.

Dagens nesten påkrevde lesning er advarselen John Bogle kommer med om indeksfond.
Dette bør veie tungt, da han er mannen som satte opp verdens første indeksfond, og ikke minst grunderen av verdens største tilbyder av indeksfond, The Vanguard Group. En av Bogles største bekymringer er veksten indeksfond opplever, og at dette på sikt vil føre til at et lite knippe institusjonelle investorer vil kontrollere stemmene i nær sagt alle store amerikanske selskaper.
Indeksfond sitter idag på over 17% av alle aksjene i USA, og Vanguard alene kontrollerer 50% av dette.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer