Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei +0.08%  Shanghai -0.89% S&P500 -0.35% DAX futures  -0.07%
Nok en knallsterk sesjon her hjemme, og en ny rekordnotering er på plass. Igjen er det oljeaksjene som drar, men bredden i oppgangen er fortsatt relativt god. 
Europa ellers var stort sett ned, og nedsalget i obligasjoner fyrer heller ikke opp den store iveren etter å hamre løs på kjøpsknappen.
USA var preget av munnhuggeri med Kina, igjen, og denne gang var det Nasdaq som var eneste grønne alibi. Asia følger sitt standard mønster med røde indekser, og Japan som klamrer seg til plusssiden. Hong Kong og Sør Korea holder stengt idag.
Forbrukertillit fra USA er det eneste av interesse på en veldig tynn makrokalender.

Oslo Børs publiserte grafen over igår, og viser energi indeksens dobling siden 2016, godt hjulpet av oljeprisens oppgang på 114,7%. Ta med fiskeaksjene, så er det ikke mange andre sektorere, av stor betydning, som har vært med på å dra lasset.
Fremtidskurven har ikke endret seg noe mer enn spotprisen, slik at kurven fortsatt holder seg godt i backwardation. Investorene og aktørene er fortsatt av den tro at vi er inne i en noe kortere topp for oljen.

En av grunnene for at oljeprisen blant annet er i backwardation er de nye sulfur reglene som kommer i 2020, også kjent som IMO2020. Sulfur utslippet fra skip skal reguleres kraftig, og det vil bli langt mer populært med høykvalitetsblandinger av drivstoff, enn det som stort sett brukes idag.
Skipseiere må også innstallere såkalte scrubbers for å redusere utslippet, eventuelt vente på at annen teknologi kommer på plass innen den tid, som Fredriksen mener er sannsynlig. Maersk har også startet å teste seil på skipene sine, noe som vil bidre med å kutte utslipp.

Scrubbers er sålangt det soleklare alternativet for rederne, og det er ytterst få som ikke har begynt, eller bestilt, innstallering på deler av flåten sin. Produsenter av scrubber opplever således en eksepsjonell økning av salg, men det er desverre ingen rendyrkete børsnoterte selskaper man kan eksponere seg i.

Undertegnede var dog ikke klar over at Yara hadde en divisjon som solgte disse, og som allerede har omsetning på rundt 700mill i året på dette produktet, som ventes å doble seg til neste år.
Denne divisjonen, som nå Yara vurderer å selge, kan fort bli en hyggelig affære for selskapet, og er nok av stor del av beslutningsgrunnlaget Trøim brukte for sin investering i selskapet.
Selge ut denne delen før teknologiske alternativer kommer, og mens mange investorer og redere er sulteforet etter scrubber eksponering, ser helt riktig ut.
Yara vil eventuelt også få inn en solid dose cash som igjen kan pent drysses over aksjonærene, helt etter Trøim sin plan.

Bank of Japan er den sentralbanken som har dratt QE programmet sitt desidert lengst. Ikke bare er de den desidert største kjøperen av obligasjoner, men de har også støvsugd markedet for indeks ETFer.
Resultatet, annet enn høyere aksjekurser og lavere renter, er en urovekkende balanse på 100% av landets BNP. Selv hissige ECB er på lave 40%, og Fed er litt over 20%, men synkenede.

BoJ har heldigvis landets innbyggere som største lånegiver, men i et land hvor tilliten til sentralbanken allerede er tynnslitt etter noen tiår med tilnærmet deflasjon, så er ikke stryking av gjeld et godt alternativ.
Sentralbanken er malt opp i et hjørne ved en ny krise, og har bestemt seg for å være siste av de store sentralbankene om å redusere balansen.

Mvh

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
25.09.2018 08:52

Som alltid interessant morgenrapport.
Litt flisespikking: sulfur heter svovel på norsk. Svovelforbindelser i drivstoff danner blant annet svoveldioksid (SO2) i eksosen som gir dårlig luft. Når svoveldioksid reagerer med fuktighet i atmosfæren dannes svovelsyre, en viktig komponent i sur nedbør.