Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei +0.12%  Shanghai +0.68% S&P500 +0.35% DAX futures +0.15%

Sterk dag på børsene i Europa, hvor vår hjemlige børs stakk seg ut som en av de sterkeste, godt hjulpet av en fortsatt stigende oljepris. USA holdt helt inn, selv etter at Donald satte tidspunktet for Iran avgjørelsen. Asia fortsetter den positive tonen, og gode eksport tall fra Kina hjalp på sentimentet.
Industriproduksjon og handelsbalanse fra Tyskland, økonomiske prognoser fra EU, oljelagertall fra USA, og ikke minst Trump sin Iran avgjørelse er dagens makrodose.

Kl 20 ikveld skal Trump offentligjøre sin avgjørelse på Iran avtalen. Avtalen har latt Iran tre tilbake til oljemarkedet, mot at de vesentlig begrenser sin atomproduksjon.
WTI handler på det høyeste siden 2014, og man kan nesten høre gledesropene helt fra Saudi Arabia.
Oljemarkedet har allerede priset inn en stor del av effekten av at USA kan stenge Iran ute fra sine egne markeder, men det betyr ikke at hendelsen er uvesentlig på noen som helst måte.
Kina har dog gitt indikasjoner på at en atomavtale med Iran ikke nødvendigvis må inkludere USA, de er med andre ord åpne for å kjøpe iransk olje uavhengig Trump sin avgjørelse.

Kina leverte forøvrig overraskende sterke eksporttall inatt, noe som tyder på at forrige månedstall var preget av både sesong og frykten for full handelskrig. Problemet til importører av kinesiske varer er at det i løpet av den lange shippingtiden kan plutselig dukke opp tariffer, som plutselig fører til at de må selge varene med tap.

Hennes & Mauritz aksjen har steget 14% siste måneden, men er fortsatt ned 14% i år, og 34% siste 12mnd. En liten katastrofe for å si det mildt. HM familien har jevnt og trutt kjøpt store poster med aksjer på vei nedover, og selskapet skal nå endelig ta noen steg inn i samme årtusen som konkurrentene.
HM har tidligere fylt alle butikkene med stort sett samme varer, og samme antall. De har brukt utklipp fra moteblader, og prisene på klær har blitt satt manuelt etter diverse kritrier. Ikke rart selskapet har blitt løpt fra. Nå skal de ta ibruk algoritmer til å scanne blogger og sosiale medier for å oppdage trender i de forskjellige markeder å så møte etterspørselen av de trendene 4-8 måneder frem i tid.
Algoritmer vil også scanne alle kjøp, retur, og historikk for å optimalisere utvalget i hver enkelt butikk, rett og slett for å møte riktig etterspørsel.
Algoritmene vil sist, og ikke minst styre prisene på varer etter en haug av variabler, som blant annet valuta, råvarekost, og konkurranse.

Etter 10 kvartaler med fallende omsetning så tar selskapet de helt nødvendig grepene for å operere i en digital verden. Butikker som har testet det nye systemet sies å ha økt omsetning og resultat betraktelig, uten at HM vil dele noen konkrete tall. Selskapet ser ut til å skjønt hva som skal til for å kunne forbli en aktør i bransjen, så vil tiden vise hvorvidt de har truffet på algoritmene sine. Det er bare å ønske HM velkommen til den digitale verden, og lykke til!

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer