Morgenrapport Tirsdag

Morgenrapport Tirsdag


Nikkei -0.40%  Shanghai -1.22%  S&P500 -2.23%  DAX futures -1.16%

Q1 ble ikke akkurat avsluttet med særlig gode forsøk på windowdressing, og det nye kvartalet startet på samme fot. USA endte ned over 2%, selv etter den sedvanlige spretten siste halvtimen. Asia er også jevnt over ned, men langt fra like tungt. Shanghai er ned nesten 1%, mens Japan og Korea kun faller 0,2-0,4%.
PMI fra Spania, Frankrike, Italia, Tyskland, EU, UK og Kina slippes idag, hvor også spansk arbeidsledighet, og oljelagertall fra USA er verdt litt fokus.

Sitatet over fra Sun Microsystems Scott McNealy føles passende nå som mange av hedgefond hotellene opplever press mot utgangsdørene.
Hedgefond hotell er et kallenavn for en aksje med overvekt av hedgefond på aksjonærlisten. FANG/FAANG/FANGMAN aksjene har vært stappfulle av hedgefond i lang tid, og med god grunn. Hvordan ellers skal man ha klart å holde følge med indeksene?

Problemet nå er at det ikke bare er et surere sentiment som gir salgspress i sektoren;

Tesla har, ved siden av en CEO som spøker med konkurs, måtte tilbakekalle over 100k biler, gå nye runder med myndighetene etter en ny dødsulykke og økende fokus på autonome programmer, og motta kritikk for dårlig byggekvalitet på Model 3, som også ligger langt bak skjema med tanke på produksjonsvolum. Legg til svært dårlig likviditet og økende lånekostnader så får man fasitsvaret på hvorfor aksjen er ned 18,9% så langt i år.

Nvidia mister etterspørsel i samme tempo som kryptovaluta faller i pris, og mining ikke lenger er lønnsomt i like stor grad. Enda verre er det at Apple nå går inn for å produsere egne databrikker, på samme måte som de er igang med å produsere egne skjermer istedenfor å kjøpe fra Samsung. De tar kontroll over produksjonskjeden sin. Nvidia er opp 14% i 2018.

Amazon møter motstand hos Donald, som etter ryktene skal være på krigsstien mot giganten som setter små- og mellomstore kjeder ut av drift. Verdsettelsen av selskapet er også på multipler man vanskelig kan sammenligne med noe annet. Aksjen er fortsatt opp 17% i år.

Facebook pøver å komme seg helskinnet gjennom Cambridge Analytica skandalen, og kan i verste fall oppleve brukerflukt og gigantiske bøter fra myndighetene. Hele SoMe sektoren har opplevd salgspress som følge av dette, hvor fokuset kommer på personvern, og eierskap til svært detaljerte personlige data. Aksjen er ned nesten 12% i år.

Alphabet / Google angripes av myndigheter på alle kanter for kreativ skatteplanlegging, og er også midt i Facbook skandalen da Andriod telefoner er blant de verste når det gjelder personvern. Aksjen er ned nesten 4% for året.

Netflix er blant de få aksjene som ikke er under tungt skyts. Kun små stikk mot hvordan selskapet er lønnsdrivende ved at de kjøper seg de beste hodene i film og serie bransjen til en dyr penge. Dette har ikke enda satt store spor i verdens desidert ledende strømmetjeneste. Aksjen er opp 46% i 2018.

Det er litt av et marked Spotify skal noteres i! Dette er dagen hvor Spotify, med sin uvanlige noteringsmetode, skal på børs. Selskapet har som kjent valgt å gå for et såkalt spredningssalg, altså en ikke predefinert kurs med kommiterte kjøpere, hvor over 90% av aksjene kan handles i markedet idag (ytterst få aksjonærer har lock up). Volatiliteten kan bli enorm, og det vil sannsynligvis ta flere timer før aksjen åpnes for vanlig handel, da matchingen ikke vil bli påvirket av Morgan Stanley og Citadels marketmakere før prisen snevres inn vesentlig. Handel i annenhåndsmarkedet har tatt seg betraktelig opp siste ukene, og den tidligere rekorden på $132.5 aksjen ble tatt ut av $137.5 forrige uke. Spotify har potensialet til å bli gallionsfiguren for enten “bunnen” eller toppen i techmarkedet.

LIBOR renten har fått mye oppmerksomhet siste ukene, da den har steget til nivåer vi ikke har sett siden slutten av forrige krise. Sentralbanker som jekker opp rentebaner og kutter QE skal få mye av æren for dette. Goldman Sach mener at man ikke skal se seg blind på denne indikatoren da den alene ikke er noen god pekepinn for økonomien. Man skal dog se ekstra godt på selskaper med store fundingbehov fremover.

Selv om man blir servert store mengder grunner daglig for at verden skal gå under, så er det greit å huske på at Q2 normalt sett er et rimelig godt kvartal.
Det passer godt at Morgan Stanley akkurat har publisert sin nye Guide To The Markets for Q2.

Thomas Mathisen

Nordnetbloggen.no     Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer