Morgenrapport Tirsdag

Ved å true med lockout brakte Helge Lund LO og den rødgrønne regjeringen i kne. Dette illustrerer hvor kraftfullt verktøy arbeidsgiverne har, hvis de er villig til å bruke den. Problemet i f.eks offentlig sektor, er at det vil være umulig for myndighetene å stenge ned arbeidet til de ansatte, og således finnes det ingen maktbalanse, noe som fører til at våre offentlige tjenestemenn kan i for stor grad diktere betingelsene, vi som samfunn må betale. Når sukkersjokket etter napoelonskaken legger seg i NHO bygget i dag, burde de peke ut andre sektorer der de kan utøve press, for nå er tydeligvis Flåthen og Bjurstrøm på defensiven. Kostnadsnivået må ned, ellers vil det gjøre ekstra vondt når nedgangstidene treffer Norge.

-/ OLJEPRISEN faller $1 etter at nedstegning i Nordsjøen ble avverget. Dette er tilbake til nivået før trusselen om lockout, og hendelsen har derfor ikke hatt en nettoeffekt på oljen.

-/ DET VILLE vært rart hvis ikke Statoil steg i dag, men ettersom den gikk opp i går på posisjonering i forkant av en løsning, kan det hende at spekulantene kaster kortene i dag når katten er ute av sekken.

-/ ETTER STENGETID i går la Alcoa frem tall, som viste sterk aluminiumsetterspørsel fra bil og flyindustrien, og de opprettholdt guidingen for året. Veksten i kinesisk etterspørsel setter de til 11%, mot 15% året før. Dette er gode tegn for råvareindustrien, men viser også at bil og flyprodusentene fortsatt lever. Ingen grunn til å sende råvareaksjene ned pga. negative tanker rundt Kina enda.

-/ JEG GLEDER MEG til torsdag, når Norwegian, DNB og Kongsberg Automotive legger frem tall. Alle selskapene er spennende av ulike grunner, og skulle jeg spå noe tror jeg samtlige kan ha gode nyheter.

  • Norwegian har lavere kostnader som følge av fallet i oljeprisen, og de er midt i supersesongen for ferier og reising. I tillegg øker trafikken ut av Norge når det er dårlig vær.. 7-8 dager til med regn?
  • DNB tok massive nedskrivninger av basiswaper i første kvartal, men Rune Bjerke signaliserte at de mest sannsynlig ikke vil gi et nettotap innenfor året. Her kan det komme oppjusteringer. Jokeren blir tradinginntekter hos Markets, som kan svikte pga. stille og dårlig aktivitet i finansmarkedet.
  • Kongsberg Automotive er i en sektor som faktisk går bedre, og ser økt etterspørsel. De er flinke til å signere nye kontrakter, men har slitt med marginen, klarer de kostnadskuttene som må til?

Hva med totalmarkedet? Jeg forventet at det skulle plukke seg opp igjen, men ferierende porteføljeforvaltere, meglere og investorer har kun ført til svekket aktivitet og dermed kjedelig og sidelengs marked. Vi får se om de viktige kvartalstallene fra banksektoren vil påvirke markedet senere i uken.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer