Morgenrapport Onsdag

Japan hadde den sterkeste dagen på fire år, med en oppgang på +3.75%. Resten av asia stiger også, og det lover godt for det europeiske markedet som åpner om få minutter. I går fikk vi muligheten til å laste opp aksjer før et nytt legg opp. Hver eneste uke siden midten av desember har markedet gjort en liten dip tidlige i uken, for å komme sterkt tilbake. Kanskje det er så enkelt at store fond og institusjoner bruker pengene som har kommet fra nytegninger på mandag, tirsdag og onsdag til å kjøpe aksjer onsdag, torsdag og fredag. Penger tar tid å “trickle down”.

I går trakk jeg frem DNB, YARA og muligens RCL som potensielle kjøpskandidater. Det blir spennende å se om de blir løftet inn mot helgen! Banker og finansaksjer har vært ledende indikatorer på dette rallyet, og jeg forventer at de fortsetter sammen med resten av oppgangen. UREAprisen har steget 10% de siste to ukene og tallene til RCL var forsiktige, men ikke katastrofale. De mente de kunne tjene 13.75 kr per aksje i stedet for 15. Et lite uptick i billettprisene senere i år, og de er over 15 kroner aksjen igjen.

-/ ALT KAN skje med Northland nå, ettersom de gav opp å finne ny aksjekapital med nåværende gjeldsbalanse. Her kommer det store kutt, eller så går selskapet i skifteretten. Jens Ulltveit-Moe forklarer hva som er “vanlig” i slike restruktureringer – Nåværende aksjonærer blir sittende igjen med 5%, obligasjonseiere får konvertert lånene sine til aksjer og får 50%, mens en nye aksjonærer kan ende opp med resten. Selskapet trenger uansett frisk egenkapital. Han sier også at – det er nå det starter. Det er jeg helt enig i. Jeg tipper det er mange gruveselskaper, råvarehandlere og kinesere som regner på caset, for å se om de kan overta hele sjappa.

-/ ER DET NOE poeng å rapportere innsidesalg i RCL lenger? Kontinuerlige nedsalg de siste 4 månedene har ikke hatt noen effekt på kursen.

-/ IRONISK NOK er inntektsforskjellene størst i verdens største kommuniststat, men nå ønsker regjeringen i Kina å heve minstelønnen. Jeg skal ikke trekke dette for langt, men høyere lønn for industriarbeidere i Kina er bullish for oss, men bearish for kinesisk økonomi. Produksjon kan bli flyttet tilbake til vesten, ettersom Kina mister konkurransefordelen sin. Digresjon: Sett i et globalt perspektiv skjønner jeg ikke at en eske klesshengere i en container som reiser halve jorden rundt for å ende opp en Nille butikk, er en effektiv produksjon og distribusjonsform. Eneste grunnen til at dette foregår er fordi produksjonen er tullete billig, men det kan ikke vedvare i dagens ettersom produksjonslandene blir rikere og rikere.

-/ APROPOS SENTRALSTYRING; Hollande krever at politikerne må styre Eurokursen. Han er redd for at høyere valutakurs vil ødelegge den skjøre veksten i økonomien. Slike ting går bra, helt til det ikke går bra! Han ble selvfølgelig avvist av de andre toneangivende landene i EU.

-/ I GÅR SKREV jeg om hvorfor obligasjoner faller når renten stiger. En rask innføring.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer