Morgenrapport Onsdag

Nikkei-1.20% Shanghai-0.31%S&P500+0.30% DAX futures-0.10%

Det er én story som overskygger alt annet denne uken, og det er den overraskende sterke inflasjonen i Norge. Analytikerne ventet 2.2% stigning i februar, men prisene steg 2.6%. Husk at Norges Bank sitt mål er at prisstigningen i Norge skal ligge rundt 2%, og nå kommer styringsrenten til å bli hevet på neste sentralbankmøte.

Det store spørsmålet er hvorfor? Hva ledet til denne prisstigningen? Svaret ligger i en svak kronekurs. Jeg har både fått mail om denne rare observasjonen og Dagens Næringsliv hadde en nyttig artikkel om temaet. Den norske kronen burde vært sterkere mot dollar og euro, spesielt euroen. Oljeprisen holder seg stabil, arbeidsledigheten er lav og renten er på vei opp. Dette er gode argumenter for en sterk kronekurs, allikevel priser internasjonal aktører NOK lavere. Det er som de ikke tror at dette vil holde seg. At det verste ligger foran oss.

Det er fortsatt uro i aksjemarkedet globalt, med store fall i Asia de siste to dagene. Handelskrigen og svekket eksport i Kina får skylden, men det kan godt være at investorene selger fordi vi rallyet fra nyttår har gått tom for momentum. Det blir spennende å se hvor de kommer inn igjen med full styrke.

-/ AKSJONÆRENE som tegnet seg i Norwegian emisjonen fikk seg en kalddusj da selskapet måtte sette 18 Boeing 737 MAX fly på bakken etter flykræsjen i Addis. På et tidspunkt bli Norwegian et knallkjøp, med ny finansiering, kutt av marginale baser og ruter, samt svært lav prising på aksjen, men akkurat nå blir det ruskevær. Jeg forsøker å finne ut hvor lenge man bruker å ha innreiseforbud på spesifikke flytyper. Kan det være måneder eller uker?

-/ ET NYTT gullkorn av en kronikk fra min favorittskribent Ambrose.Denne gangen peker han på den andre shale revulosjonen, som vil føre til at amerika går forbi Saudi og OPEC i oljeproduksjon. Ny teknologi har senket break even prisene til lave $20 i Permian feltet. Samtidig trekker han frem statistikk fra Kina som viste en økning av el-bil salget på 61% i fjor. Nå nedjusterer IEA Kinas oljeetterspørselsvekst, og mener verden når peak demand midt i 2020 tallet. Kanskje like greit at oljefondet går ut av oljeaksjer.

-/ INTERESSANT artikkel om konkurransen mellom High Frequency traders, manifistert gjennom en krig om jordbruksarealer og tomter nær CME sitt datasenter i Aurora, Illinois. Chicago Mercantile Exchange sender data østover, og traderne har satt opp egne mottak og sendere så nære dette datasenteret som mulig for å skrelle av millisekunder på kursinformasjon. For en vanvittig verden vi lever i!

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no/BizBot.no

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer