Morgenrapport Onsdag

Nikkei -0.04%  Shanghai -0.18% S&P500 -0.14% DAX futures  -0.00%

Rentene i USA er på vei opp, det har sendt boligbyggerne rett ned. Den samme svekkede etterspørselen ser man hos bilfabrikantene. Det er ikke like interessant å låne penger til kapitalvarer ved høyere renter, men mer interessant å spare. Nå kan du få 4% avkastning på 30 årige statsobligasjoner og høyere på tilsvarende selskapsobligasjoner. Setter du inn 100.000 kroner i t-bonds, har du 324.000 kroner tredve år senere, nærmest riskofritt. Det begynner å danne seg et alternativ til sparing i aksje og eiendomsmarkedet.

Høyere renter går naturligvis ut over de med store lån, spesielt nasjonalstater som for eksempel Italia. Rentene stiger og spiser opp balansen til bankene (og resten av aksjemarkedet), som har korrigert kraftig. Det som er mest oppsiktsvekkende er at dette ikke nødvendigvis dreier seg om finanspolitikk, men om politikk. Onde tunger vil ha det til at Brussel nå skal sette på plass de to populistpartiene som styrer Italia. Argumentet er at forrige statsminister, Matteo Renzi, foreslo 2.9% underskudd på to statsbudsjetter uten problemer, mens Salvini og Maio forselår 2.4% og hele verden faller sammen.

-/ JEG FIKK FLERE sinte mail da jeg skrev at Norwegian kursen mest sannsynlig kom til å falle tilbake under oppkjøpsfeberen som herjet tidligere i år. Aksjekursen steg fra 170 til 300 kroner i april måned, selv om underliggende drift forverret seg. Alle ville spekulere i et oppkjøp. Poenget mitt da var at slike ting tar tid, man skal nemlig finne riktig pris og Kjos er kjent for å spille høyt. Det er ikke før alle parter er utslitte man blir enige, og innen den tid ville stigende oljepris og renter legge press på NAS kursen. På mandag handlet den under 200 kroner igjen.

-/ NY LEDELSE i Photocure skal bidra til økt kommersialisering. Forrige ledelse var flinke på produktutvikling og godkjenninger, nå er det kommet på plass en salgsorganisasjon med salgsledelse. Hele stretegien vris om til ¨generere inntekter og partnerskap. Det er nok noe av grunnen til at kursen har gått i år. Den toppet ut over 60 kroner, men når får du kjøpt den nærmere 50 kroner. Går vi inn i en sterkere periode frem mot jul, holder jeg dette som et godt lodd i det norske aksjemarkedet.

Jeg har med jevne mellomrom skrevet om TheFactory som driver en aksellerator for oppstartselskaper innen finansiell teknologi. I den femte utgaven av programmet var det over 130 søknader, der 10 selskaper ble plukket ut til å delta i akselleratoren. 4-5 av disse igjen vil få en investering fra Fintech Angels V. Formålet er å sette de i posisjon til å utvikle ideen og hente mer kapital på et senere tidspunkt. Det har vist seg å være populært å investere 50-200.000 kroner i Fintech Angels selskapene, da man får tilgang til flere spennende selskaper til attraktiv/tidlig prising. Her kan du lese mer om hvordan dette fungerer rent praktisk!

Mvh

Richard Paulsen

Nordnetbloggen.no    Nestehelg.no    BizBot.no    @richardpaulsen

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer