Morgenrapport Onsdag

Nikkei +0.33%  Shanghai -0.59% S&P500 -0.40% DAX futures +0.30%

Det er ikke mangel på volatilitet i markedet nå. Handelskrigen tiltar i styrke og den slutter ikke før de setter seg ned ved forhandlingsbordet. VIX indeksen steg 13% i går etter at Trump innførte tariffer på en import verdt $200 milliarder fra Kina. De asiatiske børsene har ikke klart å hente inn gårsdagens store fall. Jeg tenker at det vil komme en slags avtale på et tidspunkt, men det er ikke sikkert det skjer i inneværende år. Se bare på prisen på soyabønner, der kineserne straffer USA med nylig innførte tariffer. Kjedelig for bøndene i midtvesten som valgte feil avling for året.

Dette kan eskalere videre. Faren for økonomien er hvis prisstigningen skyter fart som følge av dyrere varer. Da kommer FED til å heve renten raskere. Norge kan også bli smittet av denne syken, og det passer nok dårlig her på gjeldsbjerget.

Men tilbake til FED og dollaren: Det ser ikk ut til at vi blir overrasket med lavere renter eller svakere dollar i inneværende år. Problemet med stigende dollar er all gjeld som er utstående hos banker, nasjonalstater og store selskaper i den amerikanske valutaen. Lånder du penger i dollar, er det som å shorte dollar, det koster deg mer å betale tilbake når den stiger. Derfor ser vi stort press på emerging markets og andre sårbare dollarøkonomier. Denne problemstillingen kan tilta i styrke mot slutten av året på grunn av handelskrig og prisstigning.

-/ FOR EN OPPTUR i Kahoot! Selskapet ble notert på OTC listen 25. mai og har på disse fire ukene gått fra 175 kroner til 350 kroner aksjen. Nå er selskapet verdt 1.8 milliarder kroner. En annen digresjon er at min bedre halvdel skulle bruke denne tjeneste på en sommerfest i dag, og spurte meg overrasket om det plutselig kostet penger da hun måtte registrere visa kort osv. Min reaksjon var av den mer positive art, da selskapet åpenbart er i ferd med å generere inntekter.

-/ ER DET EN aksje som blir trukket frem i tide og utide her på morgenrapporten, så er det Netflix. Forbruksmønsteret til alle som konsumerer tv-serier og populær kultur har forandret seg de siste fem årene. Nå skal alt streames on-demand. Aksjekursen til Netflix har ikke overraskende hatt en eventyrlig utvikling. Men før du blir skremt; Markedsverdien ligger fortsatt 30% under hva AOL ble notert til i år 2000. Selskapet (AOL) hadde da kun halvparten av inntektene og en femtedel av abonnentene som Netflix har i dag. En rar sammenligning, men den viser at verden ikke har blitt helt gal enda..

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer